Podijeljeno tisuću donorskih kartica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog je vikenda u Puli obilježen Dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, 26. svibnja. Na Trgu Republike, odnosno na tržnici, postavljen je stoga štand na kojem su aktivisti Hrvatske donorske mreže, kao i učenici pulske Medicinske škole sa svojim profesorima objašnjavali značenje darivanja organa u svrhu liječenja teških i terminalnih bolesnika. Ovo je tek dio takvih događanja koji se održavaju po cijeloj zemlji.

Promocijski štand bio je opremljen zanimljivim plakatima i svima već dobro znanim donorskim karticama, koje su u zadnjih 20-ak godina odigrale važnu ulogu u javnosti. Tijekom jutarnje akcije podijeljeno je tisuću donorskih kartica. Podršku ovoj aktivnosti dali su i predsjednik i potpredsjednica Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablić i dr. Ljiljana Pamić.

- Da ovakve akcije koje imaju za cilj skretanje pozornosti na naše aktivnosti i važnost donorstva organa i kod nas i u svijetu pokazuje podatak da je u Hrvatskoj čak 90 posto upitanih osoba pristalo na donaciju organa. To je jedan od najvećih postotaka takvih pristanaka u svijetu što, ponavljam, ukazuje da su takve akcije potrebne i poželjne, rekao nam je dr. Žgrablić.

Građanima Pule i brojnim posjetitelja, donorske kartice dijelili su učenici Medicinske škole. Pritom su i odgovarali na brojna pitanja građana, ali se pokazalo da su građani itekako upoznati s donorskom karticom i donacijom organa.

- Ljudi su stvarno pokazali da znaju što je donorska kartica, mnogi ili znaju nekoga kome je trebao organ te su ga i transplantirali, ali su svi upoznati s donorstvom organa. Rijetki su baš oni koji su slabije obaviješteni, ali su svi bili itekako zainteresirani i željeli su znati više. Svi kojima smo se obratili rado su i uzeli karticu, ukoliko je već nisu imali, rekla nam je tako Vanesa Arbanas, učenica 4A razreda Medicinske škole koja je sudjelovala u dijeljenju kartica. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter