Podijeljeni deseci kilograma šunke, pinca i jaja

Uskrs u Rovinju - Maistrini štandovi nudili su gostima obilje uskrsne hrane (N. O. R.)
Uskrs u Rovinju - Maistrini štandovi nudili su gostima obilje uskrsne hrane (N. O. R.)

Ako se po jutru dan poznaje, za turistički Rovinj, nema bojazni. Jer, kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice, Odete Sapač, od početka godine pa do 4. travnja, Rovinj je ostvario 55 posto noćenja više nego li  lani u istom periodu.

- S već ostvarenim rezultatima ali i uskrsnom posjetom gostiju moramo biti zadovoljni. Do sada smo ostvarili 55 posto više noćenja nego li je to bilo lani, odnosno impozantnu brojku od 63 tisuće noćenja. Ne treba ni zanemariti da je za uskrsne blagdane taj broj pojačan i novim dolascima i noćenjima, kada bilježimo dvanaest tisuća noćenja i dolazak oko šest tisuća gostiju, kaže nam Sapač, dodajući da su ti rezultati, ponajviše plod ranije uloženog truda svih čimbenika turističkog grada.

Bogat trodnevni program

Upravo, za goste koji su Uskrsne blagdane proslavili u Rovinju, Turistička zajednica je pripremila bogat trodnevni program. Prvog je dana, za Veliki petak, zbog kiše dio programa odgođen, no unatoč tomu ona je malobrojna publika mogla je uživati u zvucima Dua "Davor i Gracijan Terzić", a potom i Dua "Eligio i Boris" .

No, uskrsno je jutro, vratilo i pravu vrevu na Trg i rivu s koje se širio opojan miris domaćih delicija spravljenih od strane vrijednih ruku članova Udruge Kuće o batani. No, "Maistrini" su štandovi s kojih su se dijelila obojana jaja, kolači i šunka i sve one slastice koje se vežu uz blagdan, posebno oduševili prolaznike. Jer, ni manje ni više podijeljeno je na desetke kilograma šunke, pinca, fritula, kroštula, breskvica i naravno, jaja kojih je, kako mi reče jedan gost iz Italije, bilo ko' u priči i u svim onim prekrasnim duginim bojama. A da dan prođe i u revijalnom i svečanom ozračju mimohodom gradskim ulicama pobrinuli su se članovi Limene glazbe Rovinj i Rovinjske mažoretkinje, a potom i odlični Quartet L'abeille i Music (k)nights.

Uskrs nekad i sad

Ponedjeljak do podne bio je u znaku djece i mladosti. Turistička zajednica u suradnji s Udrugom "Roxanne" na ulice i trgove vratila je tradicijske običaje, smijeh i veselje klinaca i klinceza. U otvorenim radionicama, najmlađi su učili bojati jaja po starinski, izrađivati uskrsne čestitke a ono u čemu je sudjelovalo više od 200 rovinjskih mališana bila je igra traženja "skrivenih" jaja, koja je pobjedničkim ekipama osiguravala velika i slasna čokoladna jaja. Djevojkama/gimnastičarkama skupine "Roxanne", koje su pripremile i osmisle zabavu za djecu, pritom se i kostimiravši u simbole Uskrsa - zečiće, piliće i slično Udruga Putokaz, pružila je ruku pomoći, a čiji je krajnji rezultat bilo gigantsko uskrsno jaje, ali i pinjate punjene čokoladom oko kojih su se mališani najčešće i zaustavljali. Članice "Roxanne", inače i višestruke Državne prvakinje u gimnastici, pokazale su što znaju i umiju, a u njihovom su nastupu uživali brojni gosti i sugrađani. Svoj obol proslavi Uskrsa u Rovinju dao je i odličan Duo "Stand by". (Zapisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter