Podijeljene reakcije na Angelinin film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazivanje redateljskog filmskog prvijenca "U zemlji krvi i meda" holivudske dive Angeline Jolie podijelilo je u ponedjeljak srpske stradalnicke udruge i vlast u Republici Srpskoj na protivnike i zagovornike buduci da dio udruga smatra da je to pristran film koji Srbe prikazuje u najgorem svjetlu u prošlom ratu.

Predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukic rekao je u ponedjeljak za medije u Republici Srpskoj da ce s kolegama iz ostalih udruga uciniti sve da se zabrani prikazivanje tog filma u tom entitetu.

Dukic je ogorcen cinjenicom da je Srbima dodijeljena uloga glavnih negativaca te da je taj film hommage stradanju Bošnjaka.

Film Angeline Jolie u nedjelju je prikazan u Sarajevu za predstavnike 11 bošnjackih ratnih udruga, koji su pozitivno reagirali na glavne poruke iz filma, što je ocito razljutilo udruženje logoraša RS.

Istodobno predsjednik Organizacije obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih osoba Republike Srpske Nedeljko Mitrovic ocijenio je da film Angeline Jolie treba prikazati u Banjoj Luci da bi tamošnja javnost mogla dati svoj sud o tome projektu.

Rajko Vasic, izvršni tajnik vladajuceg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, priopcio je u ponedjeljak da film "U zemlji krvi i meda" ne treba zabraniti, tvrdeci da je RS nadrastao "balkanski necivilizirani primitivizam" za razliku od Sarajeva u kojemu je dio udruga zabranio snimanje Joliena filma.

Unatoc tomu dodao je da cinjenica da je film naišao na nepodijeljenu potporu bošnjackih udruga govori o tome da je Angelina Jolie režirala djelo u kojem se krivotvore i cinjenice i karakter rata u BiH.

Film "U zemlji krvi i meda" govori o ratnim strahotama u BiH, a u središtu je ljubavna prica izmedu srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje, koja je žrtva silovanja.


Podijeli: Facebook Twiter