Podijeljene diplome polaznicima tečaja talijanskog jezika


U petak je u pulskoj Komunalnoj palači održana svečana podjela diploma gradskim djelatnicima, polaznicima tečaja talijanskog jezika provedenog u sklopu EU projekta SAMPLE, a u suradnji s društvom "Dante Alighieri". Polaznicima je diplome podijelio zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin koji je tom prilikom istaknuo da je projekt uspješno proveden, da je odrađeno 70 sati nastave, a tečej je pohađalo 24 polaznika.

Na svečanosti je bio i pomoćnik ministra Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Boris Milošević te profesorica Silvana Wrus iz društva Dante Alighieri.

- Značajan je to projekt koji smo odmah prepoznali i podržali. Pula je dobar primjer svima, rekao je među ostalim Milošević. Radi se o zajedničkom projektu Europske unije i Vijeća Europe "Unaprjeđenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi" (SAMPLE), a cilj mu je među ostalim usavršavanje i poboljšanje aktivnosti na području prava manjinskih skupina u Puli.

Počeo je veljači, a ukupna vrijednost projekta je 20 tisuća eura. Kako je svojevremeno bio pojasnio Radin, Pula je dvojezični grad gdje se ravnopravno koristi hrvatski i talijanski jezik te je upotreba talijanskog jezika u postupcima koji se vode u gradskim upravnim tijelima, propisana Statutom Grada Pule. Stoga bi svi djelatnici gradske uprave trebali imati stupanj B2 poznavanja jezika, no taj uvjet nije zadovoljen.

Ovim se projektom stoga financirala dodatna edukacija talijanskog jezika za više od 30 gradskih djelatnika, a ciljana skupina su djelatnici koji u svom radu najviše komuniciraju sa strankama.

Osim toga, cilj projekta je informiranje javnosti o načinu na koji mogu ostvariti pravo na upotrebu talijanskog jezika u postupcima pred upravnim tijelima Grada Pule, a organizirat će se i dva seminara na temu prava pripadnika nacionalne manjine na ravnopravnu službenu uporabu jezika u cilju unaprjeđivanja ostvarivanja prava te seminar o pravima pripadnika ostalih nacionalnih manjina da bi ih upoznali s mogućnostima korištenja svojih prava u lokalnoj zajednici i u EU. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter