Podignuta optužnica protiv Prskala i Lovrincevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika i protiv bivšeg clana Uprave Hrvatskih autocesta Jurice Prskala i Marija Lovrincevica koje tereti da su tvrtki Skladgradnja omogucili izgradnju odmorišta uz autocestu kod Ploca koje nije bilo predvideno i time Hrvatske autoceste oštetili za više od 58,5 milijuna kuna.

Prvookrivljeni Prskalo i drugookrivljeni Lovrincevic optuženi su da su, u namjeri da osiguraju posao Skladgradnji, pocinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

U priopcenju objavljenom na stranici DORH-a ne navode se imena nego samo inicijali optuženih kao i tvrtki koje se spominju.

Navodi se da su Hrvatske autoceste (HAC) kao narucitelj i poslovna udruga, u kojoj je bilo više tvrtki, 8. svibnja 2007. zakljucili ugovor o izvodenju radova na izgradnji dionice Ploce 1 - Luka Ploce. Buduci da Hrvatske autoceste nisu predvidjele izgradnju prateceg uslužnog objekta na toj dionici, okrivljeni Lovrincevic, nadležan za tehnicka pitanja, naložio je iznalaženje lokacije za izgradnju prateceg uslužnog objekta u usjeku pozivajuci se, radi prikrivanja njihove stvarne namjere, na potrebe luke Ploce za kamenim materijalom.

Od vodeceg partnera poslovne udruge su zatražili da se za izvodenje radova na pratecem uslužnom objektu angažira Skladgradnja kao podizvodac. Nakon toga je prvookrivljeni Prskalo 30. rujna 2008. donio odluku o pocetku postupka javne nabave za izgradnju prateceg uslužnog objekta pregovarackim postupkom javne nabave bez prethodne objave.

On je s poslovnom udrugom 11. studenog 2008. zakljucio III. dopunski ugovor za izvodenje dodatnih radova na izgradnji dionice Ploce 1 - Luka Ploce u ukupnom iznosu od 63.486.004,36 kuna bez PDV-a. Radove u vrijednosti od 58.536.431,47 kuna po njihovom nalogu izvela je Skladgradnja, a u tom su iznosu, tereti ih optužnica, prouzrokovali štetu Hrvatskim autocestama.


Podijeli: Facebook Twiter