Podignimo svijest o autizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Udruge za autizam Istre, na pulskoj Portarati u subotu je obilježen Svjetski dan svijesti o autizmu. Humanitarna priredba, pod pokroviteljstvom Grada Pule i uz pomoc sponzora Puljanke, Zemlje zabave i McDonaldsa, održana je pod sloganom "Autizam jaca - mi starimo" kojim se ukazalo na najveci problem roditelja djece s autizmom, odnosno da ne znaju što ce se dogoditi i gdje ce njihova djeca završiti kada se više ne budu mogli brinuti o njima.

U Istri živi 400-tinjak osoba oboljelih od autizma, a s obzirom na stalni porast broja oboljelih, vjerojatno je još i veci jer mnogi slucajevi nisu ni otkriveni. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko osam tisuca osoba oboljelih od autizma, a u njihovo su ime s Portarate pušteni plavi baloni, ujedno simbolicka podrška oboljelima od autizma u svijetu.

- Zahvaljujemo se našim ambasadorima i prijateljima te Gradu Puli što pomažu naše akcije i programe udruge. Vjerujemo da cemo u rujnu u jednom od pulskih vrtica dobiti skupinu za djecu oboljelu od autizma, rekla je Evgenija Tranfic, potpredsjednica Udruge za autizam.

Udruga je ambasadoricom osoba s autizmom, zbog iznimne pravne i financijske pomoci, proglasila pulsku odvjetnicu Loredanu Štok, dok su zahvalnice dobili Grad Pula, sadašnji i bivši procelnici Erik Lukšic i Vinko Knez te predstavnici mnogobrojnih udruga, prijatelja i sponzora ukljucenih u manifestaciju.

- Podržimo i prepoznajmo rad udruge. Oni znaju kvalitetnim radom i s jako puno ljubavi uciniti najbolje za osobe oboljele od autizma, kratko je porucila ambasadorica udruge Loredana Štok.

Program na Portarati zapoceo je izložbom radova djece s autizmom, nakon cega se nastavilo s likovnim radionicama i radionicom origamija, dok je Zemlja zabave organizirala djecji kutak s trampolinom za najmlade.

U umjetnickom programu nastupili su breakdance studio AB Original, vokalna skupina Nešpula te plesni studio Rondo. Ucenici OŠ Monte Zaro otpjevali su "Nek svud ljubav sja" uz znakovni jezik, a sve su sudionike na fotografijama zabilježili clanovi Udruge ljubitelja fotografije Format. (G. ROJNIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter