Podići svijest o trgovini zaštićenim vrstama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite prirode i okoliša i Zagrebačka zračna luka predstavili su danas novinarima izlog s krijumčarenim predmetima izrađenim od divljih biljnih i životinjskih vrsta s popisa međunarodne konvencije CITES, čiji je cilj podizanje razine svijesti putnika o neleganoj trgovini tim vrstama.

Vrijednost krijumčarene robe divljih biljnih i životinjskih vrsta u svijetu godišnje doseže 10 milijardi dolara, te je po visini na četvrtom mjestu ilegalne trgovine.

U Hrvatskoj je prošle godine na carini zaplijenjeno krijumčarene robe vrijedne pola milijuna kuna, kazao je ministar Mihael Zmajlović na konferenciji za tisak na Zagrebačkoj zračnoj luci.

Hrvatske granice su postala mjesto ulaska za veliko tržište Europske unije, pa na ovaj način želimo podići svijest putnika i biti na dobrobiti onoga što zagovara Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, kazao je ministar Zmajlović.

Prikazano je dvadesetak odjevnih predmeta i suvenira poput torbe i tenisica od pitonove kože, igle za kosu od dikobraza, remena od indijske kobre, zvečke od kaktusa, narukvice i ogrlice od slonovače itd.

Putnici ponekad nisu svjesni da postaju dio ilegalne trgovine zaštićenim vrstama, čime po Zakonu o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama kao fizičke osobe mogu biti kažnjeni sa sedam do 30 tisuća kuna, a kao pravne osobe kaznom od 25 do 100 tisuća kuna.

Konvenciju čiji je cilj kontrola međunarodne trgovine koja može ugroziti preživljavanja biljnih i životinjskih vrsta donesena je 1973. do danas je potpisalo 178 država. (Hina)

 

 

(Hina) xiluc yln

 


Podijeli: Facebook Twiter