Podcijenjen doprinos Istre u Domovinskom ratu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici 119. brigade HV-a danas su u Rovinju obilježili 18. obljetnicu osnivanja. Tom se prigodom zamjenik gradonacelnika Rovinja Marino Budicin zahvalio svima onima koji su u brigadi odgovorno i hrabro ispunjavali borbene zadatke.  S tugom, zahvalnošcu i poštovanjem prisjecamo se onih koji se nisu vratili s bojišta, rekao je Budicin. Posebno je pozdravio i zapovjednike 119. brigade Branka Bošnjaka, Marijana Mužinica, Mirka Vukovica, Roberta Fabrisa i Maura Ukušica, te zapovjednike bataljuna – pulskog Cvjetka Vretenara, rovinjskog Dragu Pulica i labinskog Bruna Miletica u Branka Dermita.

O ratnom putu 119. brigade govorio je jedan od zapovjednika Marijan Mužinic. Podsjetivši da je osnovana 7. rujna 1991. po zapovjedi pokojnog predsjednika Tudmana, Mužinic je ustvrdio da je to, do osnivanja 154, brigade, koje je djelovala na podrucju srednje i sjeverne Istre, bila prva ratna postrojba Hrvatske vojske u Istri. Djelovala je na lickom ratištu, ali su njeni vodovi sudjelovali i u ratnim operacijama u Slanom na dubrovackom podrucju te u Babinoj Gradi u Slavoniji. Svoj ratni put brigada je završila pobjedonosnom Olujom, izbivši na granicu Bosne i Hercegovine.

- Kroz redove 119. brigade prošlo je sedam tisuca branitelja. I ovom prilikom moramo naglasiti da se na mobilizacijske pozive odazvalo više pod 90 posto vojnih obveznika, najviše u Hrvatskoj, što se danas spominje samo u dnevno-politickim prilikama, a doprinos Istre u Domovinskom ratu se u cijelosti dovoljno ne cijeni. Podsjecamo da je brigada imala sedam poginulih i 70 ranjenih, pa njima i njihovim obiteljima dugujemo najvišu zahvalnost, istaknuo je Mužinic.

Prisjetivši se formiranja postrojbe Mužinic je podsjetio da su njeni pripadnici sa ovdašnjim politicarima, specijalnom policijom i MUP-om cinili sve da na podrucju Istre ne dode do rata. Strpljivošcu i pregovaranjem postignuto je da su vojni objekti preuzeti bez ispaljenog metka, a brigada se potom otišla na licko ratište, gdje je kao dragovoljac prvi poginuo Tomislav Brstilo.

- S ponosom mogu reci da su pripadnici naše brigade odgovorno ispunili svoje zadatke u stvaranju Republike Hrvatske i da su zahvalni što im je to omoguceno. Posebno smo im zahvalni što su sve zadatke obavili poštujuci pravile ratovanja, pa ne moraju strahovati da su iza sebe ostavili repove kojima ce se baviti tužiteljstva, zakljucio je Mužinic.


Podijeli: Facebook Twiter