Podberam: Obilježena godišnjica Titova posjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Društava Josip Broz Tito iz Pazina i Poreča upriličili su druženje u Podbermu na mjestu na kojem je 14. lipnja 1953. održan veliki narodni zbor na kojem je govorio Tito.

Taj je poznati zbor održan u povodu otkrivanja spomenika Vladimiru Gortanu gdje su položeni njegovi posmrtni ostaci posebnim vlakom preneseni iz Pule do Pazina, a od Pazina do Podberma u vojnoj koloni.

Miljenko Benčić, Martin Matošević i Aleksa Ladavac, članovi Društva Josip Broz Tito prisjetili su se tih dana i Titova govora koji je slušalo oko 10 tisuća ljudi. Nakon što su položili cvijeće uz Gortanovu grobnicu Benčić se prisjetio značaja Titova govora u srcu Istre u vremenu tršćanske krize, Matošević je na zboru bio kao pitomac vojno-pomorske akademije, a Ladavac je kao 14-godišnji omladinac iz Berma sudjelovao u pripremama zbora i prijemu gostiju.

On je ujedno govorio i o značaju Titova boravka u Istri upravo u razdoblju napetosti oko Trsta. Na sreću Titova je politička mudrost prevladala nesuglasice i dovela do kasnijeg mirnog rješavanja krize i potpisivanja Osimskih sporazuma 1975., zaključio je on. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter