Podbacio urod grožđa, ali je zato vino odlično

Priznanje za Sanjina Vodopiju
Priznanje za Sanjina Vodopiju

Zbog velike suše podbacio je urod grožđa, ali je zato kvaliteta vina odlična, a da je tome tako potvrdila je i peta smotra mladih vina Mjesnog odbora Sveti Ivan na kojoj je sudjelovalo trideset vinara sa isto toliko uzoraka bijelih te sa šest uzoraka crnih vina. Vino su ocjenjivali vinari međusobno, a pobjeda je bila tijesna.

- Presudile su nijanse, izjavio je zadovoljan ovogodišnjom kvalitetom vina, predsjednik MO-a Sveti Ivan Nenad Stoković. Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina zauzeo je Fredi Majcan iz Svetog Ivana, drugo Neven Nežić također iz Svetog Ivana, a treće automehaničar Damir Kajin iz Svetog Martina, imenjak i prezimenjak saborskog zastupnika iz Buzeta. Najboljim je u kategoriji crnih vina ocijenjeno vino Sanjina Vodopije, drugi je Miljenko Krota iz Selca, a treći Fredi Majcan.

Svetivanjsko područje je među najsjevernijim u Istri na kojem uspijeva vinova loza, pa vinogradari s posebnom pažnjom čuvaju tradiciju spravljanja vina. U gotovo svakom seoskoj konobi spravljaju domaću kapljicu za svoje potrebe, manje količine vina, većinom do 300 litara, po svome guštu i po starinski baš kao što su to nekada radili njihovi očevi i nonići. Za Martinju su se od pamtivijeka obilazile konobe i isprobavalo mlado vino.

- Bilo je to kao svojevrsno koledovanje od konobe do konobe, vino se degustiralo, ali ne i ocjenjivalo, kaže Stoković. Zadnjih pet godina u mjesnom odboru odlučili su organizirati smotru i sve vinare okupiti na jednom mjestu kako bi se družili i razmijenili iskustva. Takav potez već daje rezultate jer iz godine u godinu sve je bolja kvaliteta vina i sve više zainteresirani proizvođača. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter