Podbacio komunalni doprinos i prodaja nekretnina

U godini na izmaku u kanalizacijski sustav je uloženo 1,7 milijuna kuna više od plana (D. MEMEDOVIĆ)
U godini na izmaku u kanalizacijski sustav je uloženo 1,7 milijuna kuna više od plana (D. MEMEDOVIĆ)

Proračun Općine Medulin na kraju je godine pretrpio druge izmjene te je smanjen za 6,8 milijuna kada su prihodi u pitanju. S deset glasova za i pet suzdržanih, vijećnici su na posljednjoj sjednici usvojili rebalans kojim su prihodi sa 67 milijuna kuna spali na oko 60 milijuna, a rashodi sa 73 milijuna na 65,5 milijuna kuna.

Manji su prihodi od poslovanja te umjesto 57,1 milijun iznose 55,7 milijuna kuna. Razlog je što su prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi, poput komunalnog doprinosa, podbacili za 1,4 milijun kuna, prihodi od prodaje roba, usluga i donacija za gotovo milijun kuna, a za 2,2 milijuna kuna manje su i pomoći koje su bile namijenjene medulinskoj vjetrenjači, sustavu bicikala, energetskoj učinkovitosti i drugome, s obzirom da nisu realizirani u ovoj godini. Situaciju spašavaju prihodi od poreza koji su tri milijuna kuna veći od plana te iznose gotovo 26 milijuna kuna. Podbacili su i prihodi od prodaje nekretnina pa je Općina u svoju kasu umjesto 9,8 milijuna kuna po toj stavci spremila samo 4,4 milijuna kuna.

O budžetu za 2016. u srijedu

Prethodno su izmijenjeni i prateći proračunski programi, a vijećnici s oporbene liste Emila Jukopile zamjerili su načelniku Goranu Buiću izmjenu rebalansa na samom završetku godine, umjesto da se donosi proračun za 2016. godinu. O njemu će se pak raspravljati u srijedu, 30. prosinca!

- Nejasno mi je što smo, kada se glasalo o programima, slušali da se proračun dobro puni, a sada vidimo 1,4 milijun kuna manje prihoda od poslovanja, rekao je Davor Zoričić.

- Gdje su djelatnici mogli utjecati na to, proračun se punio dobro, a gdje nisu nije, odgovorio je Buić, na što je Zoričić uzvratio da djelatnici Općine baš i nisu mogli utjecati na prihode od poreza. Buić je pak naveo da se slaže s time da je proračun za sljedeću godinu trebalo donijeti prije, ali i da je bilo jako puno zahtjeva te da su stručne službe imale izuzetno puno posla oko pripreme.

Na rashodovnoj strani rebalans se ogleda najviše na stavkama za nabavu nefinancijske imovine koje su smanjene za 10,5 milijuna kuna. Program gradnje komunalne infrastrukture smanjen je tek sa 14,7 milijuna na 13,6 milijuna kuna, ali su pojedinačne stavke pretrpjele velike izmjene u plus i minus stranu. Primjerice, izgradnja prometnica i parkirališta smanjena je s 5,4 milijuna na četiri milijuna kuna, dok je izgradnja fekalne kanalizacije povećana s 0,4 milijuna na 2,1 milijuna kuna. Planiranih 600 tisuća kuna za izradu prostorno-planske dokumentacije izbrisano je iz tog programa jer će se financirati iz drugih izvora. Mnogi od projekta kojima se smanjuju iznosi, rečeno je na sjednici, kao što je i slučaj s izgradnjom prometnice Carevac u Vinkuranu, su u tijeku, ali će njihova realizacija bit u sljedećoj godini.

Najviše je rasprave oporbenih vijećnika povukla izmjena programa javnih potreba udruga građana, povećana s 348 tisuća na 373 tisuće kuna, a razlog je povećanje dotacija Poljoprivrednoj udruzi Ulika s 90 tisuća na 100 tisuća kuna te Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika s deset na 25 tisuća kuna. Buić je, na zahtjev Jukopile, to objasnio riječima da je Ulika neočekivano pokrivala troškove licenciranja za pesticide, a dodatni iznos trebao im je za nastup na smotri u Vodnjanu, dok je Sindikat odlučio nagraditi zbog puno boljeg punjenja proračuna od plana.

Tko je i zašto dobio novac

- Sindikat je, kad sam ja bio načelnik, dobio 5.000 kuna, a nikada nisu podnijeli izvještaj, rekao je Jukopila, što je potvrdila i pročelnica Suzana Racan Stern, ali i dodala da se sada izvještaji redovno podnose. Neven Iveša, također s Jukopiline liste, naveo je da će se ovakve rasprave - tko je i zašto dobio - potezati dok god Općina nema javne kriterije o financiranju udruga.

- Zahtjevi udruga su uvijek višestruko veći od onog što se planira proračunom. A da netko dobiva novce bez aktivnosti, ne stoji. Uostalom, nisu sada udruge dobile novac prvi put, neke su u proračunu od 1993., a da nisu podnosili izvještaje ne bi ni dobivali sredstva u sljedećoj godini, rekao je Buić.

Racan Stern navela je da će se u sljedećoj godini udrugama dodjeljivati sredstva po novoj vladinoj uredbi, što znači da će prolaziti rigorozni natječaj, da će morati udovoljavati strožim kriterijima, a svoje aktivnosti ugraditi u strategiju Općine. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter