Podaci u e-karton uz suglasnost pacijenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi podatke o pacijentima mogao staviti na CEZIH, informacijski sustav HZZO-a, lijecnik ili druga ovlaštena osoba morat ce odsad najprije dobiti posebnu pisanu suglasnost pacijenta, a podatke ce smjeti koristiti samo u svrhu koju pacijent osobno odobri.

Pristup sustavu imat ce samo ovlaštene osobe, a i one ce imati zabranu neovlaštenog pretraživanja baze podataka, prenošenja podataka neovlaštenim osobama te presretanja ili snimanja podataka koji se prenose CEZIH-om.

Novi Pravilnik o uporabi i zaštiti podataka iz medicinske dokumentacije pacijenata u centralnom informacijskom sustavu zdravstva napokon je ugledao svjetlo dana, samo desetak dana nakon što smo pisali o više slucajeva curenja privatnih podataka o pacijentima iz CEZIH-a.

Dijagnozama pacijenata iz e-kartona koji bi morali biti tajna, kako su nam posvjedocili sami lijecnici, raspolagalo je dosad administrativno osoblje u domu zdravlja, a u više slucajeva dijagnoze pojedinaca doznavale su cak i privatne zdravstvene ustanove.

Obiteljski lijecnici na problem zaštite medicinskih podataka o svojim pacijentima upozoravaju vec godinama, ali je pravilnik kojim se svaki podatak u sustavu proglašava profesionalnom tajnom, a njegovi korisnici obvezuju na cuvanje tajnosti, donesen tek tri godine nakon umrežavanja primarne zdravstvene zaštite u sustav CEZIH-a.

Buduci da ce se od pacijenata ubuduce tražiti pisana suglasnost za prikupljanje i obradu njihovih podataka, pitanje je što ce biti s podacima koji vec jesu u mreži te kako ce CEZIH, u koji su uloženi milijuni kuna, uopce funkcionirati ako vecina pacijenata odbije potpisati svoju suglasnost.


Podijeli: Facebook Twiter