Podaci o državnoj imovini uskoro na jednom mjestu

Registar bi trebale objaviti i lokalne samouprave da se vidi s kojom sve imovinom raspolažu (Arhiva)
Registar bi trebale objaviti i lokalne samouprave da se vidi s kojom sve imovinom raspolažu (Arhiva)

Do 17. travnja svi zainteresirani mogu sudjelovati u internet raspravi na stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (www.duudi.hr) i tako dati svoje mišljenje o predloženoj Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH.

Taj dokument donosi se prvi put i određuje kako će se u budućnosti upravljati državnom imovinom, a trebao bi otkriti i s koliko imovine država raspolaže i što ona sve podrazumijeva.

Glasnogovornica DUUDI-a Ivana Ivanković veli da se strategija donosi na četiri godine te se njome želi osigurati transparentnost i učinkovitost upravljanja ali i očuvanje imovine za sve buduće generacije. Istaknula je da se planira i formiranje Središnjeg registra državne imovine u kojem će građani na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije o imovini koja ih zanima.

Primjerice, pretraživanjem u registru moći će se saznati je li određena nekretnina u suvlasništvu, vodi li se oko nje određeni sudski spor, je li opterećena hipotekom, postoji li porezni dug i je li zaštićena, pa se možda za obnovu pročelja fasade treba tražiti dozvola konzervatora. Konkretno, uz pomoć registra građani će dobiti informacije i o procijenjenim vrijednostima nekretnina, a lako će se moći pretraživati nekretnine u državnom vlasništvu u cijeloj Hrvatskoj.

- Sve te informacije građani će dobiti na jednom mjestu i više se ne bi događalo da za svaku pojedinačnu stvar obilaze brojne institucije, rekla je Ivanković, naglasivši da bi registre trebale formirati i lokalne samouprave kako bi se na jednom mjestu vidjelo s čime sve raspolažu gradovi i općine.

- Procjena potencijala imovine u državnom vlasništvu mora se zasnivati na snimci i ocjeni realnog stanja. Snimanje realnog stanja u tom smislu nikada nije dosljedno napravljeno, a Strategija je trenutno jedini dokument koji detaljno obuhvaća normativni i institucionalni okvir, dionice i udjele u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, te nekretnine i ostalu imovinu, veli Ivanković. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter