Podaci iz registra osiguranika su besplatni

Ilustracija (Ranko ŠUVAR/CROPIX)
Ilustracija (Ranko ŠUVAR/CROPIX)

Otkako je 25. siječnja REGOS, središnji registar osiguranika, uveo novu e-uslugu, građani mogu putem interneta besplatno dobiti potvrdu o obračunatim plaćama i doprinosima ili provjeriti je li im poslodavac obračunao plaću, odnosno obračunao doprinos za drugi mirovinski stup i uplatio. Dakle, više se ne mora odlaziti na REGOS-ov šalter u poslovnicima FINA-e, plaćati 40 kuna biljega i čekati da potvrda stigne na kućnu adresu poštom.

Međutim, mnogi građani još uvijek ne znaju za ovu online uslugu. Iz REGOS-a su nas upozorili da iz Istre dobivaju brojne "papirnate" zahtjeve koji osiguranici šalju poštom sa 40 kuna biljega. Žao im je da ljudi troše novac i vrijeme kad imaju sve besplatno.

Svaki građanin čiji su podaci evidentirani u Registru REGOS-a, može na šalteru REGOS-a u poslovnicama FINA-e  osobno preuzeti kovertu s PIN-om i nakon 24 sata izvršiti registraciju na mrežnoj stranici www.regos.org. Nakon registracije korisnik dobiva korisničko ime i lozinku za uvid u e-usluge REGOS-a.

Kroz novu e-uslugu članovi obveznih mirovinskih fondova mogu, osim izvatka, zatražiti i dokumente koje su se do sada dobivali isključivo na šalterima REGOS-a u poslovnicama FINA-e. To su potvrda o vlasništvu udjela u obveznom mirovinskom fondu, duplikat prijave u obvezni mirovinski fond, potvrda o članstvu o obveznom mirovinskom fondu, obavijest o novčanoj vrijednosti imovine na osobnom računu člana fonda. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter