Pod žbukom skriveni crteži i zapisi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata motovunska galerija Pet kula, zapravo izložbeni prostor u komunalnoj palaci, pocetkom ljeta ce se javnosti predstaviti u potpuno novom svjetlu, barem se tomu nada opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec. Galeriju, koja se u hrvatskoj kulturi proslavila Motovunskim likovnim susretima, uredio je 1968. Odbor za obnovu Motovuna. Tom je prigodom od cigle izgraden novi zid galerije, koji je sakrio povijesni zid komunalne palace.

Prije pocetka obnove konzervatori su sondirali zidove i otkrili da se ispod onoga od cigle, koji je odmaknut od povijesnog, nalaze ostaci starog zida palace. Stoga su odlucili da se na nekoliko mjesta u novom zidu od gipsanih ploca, koje se upravo postavljaju, ostave niše da bi posjetitelji mogli vidjeti ostatke starog zida.



Iako je pronalazak povijesnog zida u galeriji otkrice od velike važnosti za Motovun, pravo iznenadenje restauratori iz Ars Restaura doživjeli su u kuli, koja se takoder koristi kao sastavni dio izložbenog prostora galerije Pet kula. Ondje su pri sondiranju nakon dugih stoljeca provedenih pod žbukom na svjetlo dana izašli stari oslici i grafiti, a u hodniku koji povezuje galeriju s kulom otkriveni su veliki zazidani lukovi. O cemu se tocno radi teško je za sada govoriti, jer konzervatori, arhitektica Jadranka Drempetic i povjesnicar umjetnosti Ivan Matejcic, koji prate radove u Motovunu, tek trebaju strucno interpretirati otkrica.

Motovunsku je galeriju 2007., nakon provedenog javnog natjecaja, tadašnje Opcinsko poglavarstvo dalo u zakup Fondaciji "Miroslav Šutej". U meduvremenu je izraden projekt obnove i raspisan natjecaj za radove, a zbog slabog priljeva sredstava radovi su (jer se tada u Motovunu intenzivno radilo na sanaciji zidina) tek sada u punom zamahu. Medutim, njihov dovršetak ovisi o sredstvima koje Opcina Motovun ocekuje od Ministarstva kulture. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIC)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter