Pod vodom oko 70 posto šuma u Spačvanskom bazenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 70 posto šuma u Spačvanskom bazenu, u kojem se nalazi najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, a prostire se oko 40.000 hektara, pod vodom je koja je s poplavljenih područja županjske Posavine preumjerena upravo u taj bazen, uz objašnjenje stručnjaka kako tamošnja šuma može upit svu savsku vodu koja još uvijek pritječe u šumu.

"Razina vode na nekim mjestima u šumi raste, a negdje i opada", kaže voditelj Uprave šuma Podružnice Hrvatskih šuma Vinkovci Zlatko Cegledi rekavši kako je šumama potrebna voda ti im visoki vodostaji ne smetaju izuzev mladoj šumi do metra visine, koja bi u poplavama mogla sva stradati.

Podsjetio je kako je Spačvanska šuma, prije izgradnje savskog nasipa, bila prirodna depresija u koju se Sava redovito izlijevala i naplavljivala i što je i razlog nastanka šuma na tom području.

Po njegovim riječima, u pojedinim depresijama u šumi voda je viša i od dva metra te se kreće prema autocesti Zagreb-Lipovac.

"Dobio sam dojavu iz Otoka da se i na čistinama na otočkom području polagano diže razina vode što znači da voda i dalje nadire", navodi dodajući kako jelenska divljač i svinje koje obitavaju u Spačvanskim šumama za sada nisu ugroženi iako se povlače na suha područja.

"Po šumi ima visokih terena, takozvanih greda, na kojima obavljamo intenzivnu prihranu tako da divljač nije gladna. Problem je jedino s ovogodišnjim podmlatkom, koji bi mogao stradati i tu će bez daljnjega biti prouzročena šteta", kazao je Cegledi dodavši da je u Spačvanskom bazenu lov zabranjen dok se voda ne povuče. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter