Pod vodom dijelovi Rijeke, Zadra, Splita...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog jake kiše i vodenih bujica usporeno i otežano vozi se na riječkom području i u Gorskom kotaru, a Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje dodatni oprez u vožnji po mokrim i skliskim cestama u većem dijelu zemlje. U prekidu su trajektne linije Valbiska-Lopar i Split-Vis, a trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila.  U prekidu su i katamaranske linije na riječkom području te katamarani iz Splita za Hvar, Vis, Korčulu i Lastovo, javio je HAK u 11,40 sati.

Uslijed podizanja razine mora jutros je poplavljen dio obale u središtu Rijeke, najviše glavna gradska tržnica, pa će vatrogasci intervenirati u poplavljenim objektima čim se more povuče, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Poplavljen je i dio obale u Crikvenici i Bakru, te u Rabu, a drugih značajnijih intervencija vatrogasaca od sinoć nije bilo, naveli su.

Zbog visoke razine mora poplavljena je zadarska trajektna luka, no trajekti plove redovito, ali s privremeno premještenog pristaništa. Poplavljena je i dionica Jadranske magistrale (D8) kroz Sukošan kojom se ipak vozi, ali usporeno.  U samom gradu poplavljeno je više prometnica. Osim u Zadru, vatrogasci su dobili dojave o poplavama u Novigradu, Pakoštanima, Biogradu, Turnju, Ninu i Pagu, gdje je trenutačno najteže stanje. Poplavljeni su veliki dijelovi ceste Pag - Novalja.

Zbog jakog, povremeno i orkanskog juga koje je, prema podacima Pomorskog centra u Splitu, povremeno dostizalo brzinu veću od 120 kilometara na sat, u noći sa srijede na četvrtak otkazano je više trajektnih linija na splitskom plovnom području, a visoki valovi su se prelijevali na dijelove Rive i obližnje lučice Matejuške.

 U splitskom Pomorskom centru su rekli kako je više puta u noći sa srijede na četvrtak vrlo jako jugo puhalo brzinom većom od 120 kilometara na sat. Srušeno je više stabala i oštećeno više vozila.

Morska plima jutros se izlila na trogirsku Rivu te je zahvatila gotovo cijelu staru gradsku jezgru i područje ACI marine, ali se u prijepodnevnim satima voda povukla u more, doznaje se u trogirskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Izlivši se na Rivu i probivši gradsku kanalizaciju plima je poplavila 50-ak objekata, suvenirnica ili restorana u staroj gradskoj jezgri i dostizala dubinu dvadeset do trideset centimetara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter