Pod ovrhom ili teretom 168 tisuća vozila

Pod ovrhom ili teretom više od 168 tisuća vozila, 97 tisuća računala, 49 tisuća strojeva (M. ANGELINI)
Pod ovrhom ili teretom više od 168 tisuća vozila, 97 tisuća računala, 49 tisuća strojeva (M. ANGELINI)

U Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika koji vodi Financijska agencija (Fina), trenutno je upisano gotovo 650 tisuća predmeta i prava na kojima se stječe neko pravo osiguranjem ili ovrhom, a među njima je više od 168 tisuća vozila, 97 tisuća računala, 49 tisuća strojeva, itd.

Upisnik je s radom počeo 2006. godine i od tada pa do kraja studenog ove godine Fina je provela upis 648.753 pokretnina i prava na kojima se stječe neko pravo osiguranjem ili ovrhom.

Najveći broj odnosi se na ostale pokretnine i prava, 272.873, a slijede vozila, kojih je upisano 168.531. U Upisniku je i 97.552 računala te 49.501 stroj, kao i značajan broj poljoprivrednih stada, odnosno stoke - 46.689.

Drugu skupinu od sveukupno 13.607 upisanih predmeta osiguranja čine 6.072 poljoprivredna uroda, 5.170 udjela i poslovnih udjela, 2.350 tzv. ukupnosti stvari (npr. roba u skladištu), 11 dionica te četiri patenta.

U odnosu na stanje s kraja listopada, u studenom je u Upisnik upisano 2.985 novih pokretnina i prava, i to najviše ostalih pokretnina i prava (887), zatim strojeva (850), stoke (706) i vozila (458).

Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika jedinstvena je baza podataka o upisanim opterećenjima, pravima ili zabranama na pokretninama, dionicama, udjelima i poslovnim udjelima, ustrojena 2006. godine na temelju Zakona o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima.

Sudska i javnobilježnička založna prava na temelju sporazuma stranaka i prijenosi prava vlasništva i drugih prava, dionica, udjela i poslovnih udjela obavljeni radi osiguranja, stječu se odnosno prenose upisom u Upisnik. Predmeti i prava na kojima se stječe neko pravo osiguranjem ili ovrhom, a koja se upisuju u Upisnik su pokretne stvari i prava, dionice, udjeli i poslovni udjeli u trgovačkom društvu koji se ne upisuju u drugu javnu knjigu, vozila u javnoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova, ili patenti, upisani u Registar za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

To su najčešće automobili, strojevi, računala, umjetnička djela, namještaj, poljoprivredni strojevi, poljoprivredno stado, poljoprivredni urod, tzv. ukupnost stvari (npr. roba u skladištu), patenti, dionice koje nisu upisane na računima u Središnjem klirinško depozitarnom društvu i poslovni udjeli u trgovačkim društvima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter