Pod nadzorom i oprema pulske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravlja od prvog je kolovoza radi transparentnije javne nabave privremeno obustavilo postupke javne nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja koji se financiraju iz državnog proračuna. Upravo je Hrvatska udruga bolničkih liječnika upozorila na pogodovanje u natječajnim postupcima, tvrdeći da se pogoduje određenim dobavljačima, prozivajući pritom resorno ministarstvo za nedostatak mehanizama prevencije korupcije u javnim nabavama, a time i za sukob interesa.

Budući da se medicinska oprema, koju putem javne nabave planira nabaviti pulska bolnica, financira decentraliziranim županijskim sredstvima, sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić smatra da se svojevrsna blokada koju je naložilo ministarstvo ne bi trebala odnositi na pulsku bolnicu. Ipak, naglasila je, svu natječajnu dokumentaciju i specifikaciju medicinske opreme proslijedili su za nadzor Ministarstvu zdravlja.

- Ne bih rekla da se radi o zabrani postupaka javne nabave, već o nadzoru i revidiranju potreba koje određene bolnice imaju i za što su raspisale natječaje. Mi u ovom trenutku putem javne nabave, koja će trajati do konca kolovoza, planiramo kupnju novog CT uređaja, anesteziološkog aparata i novog digitalnog RTG-uređaja. Vjerujem da, uz naše dobro objašnjenje, ministarstvo neće zabraniti nastavak započete nabave te da se ništa neće stopirati. Također, očekujem da će nam odobriti ono što nam je u ovom trenutku i realno potrebno, kazala je Hrstić.

Vrijednost ukupne javne nabave kojom se planira kupnja novih uređaja za bolnicu iznosi 5,3 milijuna kuna. Od tog iznosa ukupno 4 milijuna kuna košta CT uređaj, vrijednost novog anesteziološkog aparata iznosi 500 tisuća kuna, a digitalizacija rendgena oko 800 tisuća kuna. 

Sanacijska upraviteljica veli da nema nikakvog straha od poništenja natječaja jer je sve rađeno u skladu s procedurom, a bude li nekih manjih propusta, to će se korigirati. "Svatko se ima pravo žaliti, pa i ja bih se žalila da sam dobavljač", kazala je Hrstić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter