Pod lupom policije alkohol, opijati, brzina…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radi pogoršanja stanja u prometu i povećanja broja prometnih nesreća na području Istre, istarska policija će u narednom razdoblju pojačati kontrole na svim cestama. Pojačani nadzor kreće u subotu u 23 sata i završava u nedjelju u 6 sati, a provest će se kontrola alkoholiziranosti i kontrola na opojna sredstva. Potom se akcija nastavlja od ponedjeljka do nedjelje kontrolom alkoholiziranosti vozača i vozača pod utjecajem droga, a nadalje do kraja godine, prometna policija će pojačati nazočnost na svim prometnicama.

Više teško ozlijeđenih nego lani

Kontrole će biti usmjerene   na lokacije na kojima su se, statistički, događale prometne nesreće s najtežim posljedicama ili se događao veći broj prometnih nesreća kršenjem prometnih propisa. Policija će koristiti svu raspoloživu opremu i uređaje koju koristi u svakodnevnom nadzoru i kontroli prometa.

Prema statističkim podacima, na području PU istarske u razdoblju, od početka godine do kraja studenoga je evidentirano 1.925 prometnih nesreća, što je za 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je evidentirano 1.788 prometnih nesreća. Od navedenog broja, evidentirano je 18 prometnih nesreća s poginulim osobama, a također i u istom razdoblju 2016. evidentirano je 18 prometnih nesreća s poginulim osobama. U prometnim nesrećama poginulo je 18 osoba, dok je u istom razdoblju lani u prometnim nesrećama poginulo 19 osoba. Negativni trend smrtnog stradavanja nastavio se i u mjesecu prosincu, kada se 6. prosinca dogodila još jedna prometna nesreća s poginulom osobom. S ozlijeđenim osobama evidentirano je 630 prometnih nesreća, 2 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je evidentirano 615 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U tim prometnim nesrećama teške tjelesne ozlijede zadobilo je 130 osoba, odnosno 18 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je teško ozlijeđeno 110 osoba, a lakše tjelesne ozlijede zadobilo je 725 osoba, 3 posto manje nego u istom razdoblju lani, kada je lakše ozlijede zadobilo 749 osoba.

Pet smrti zbog pijanih vozača

Najčešće greške vozača zbog kojih su se događale prometne nesreće bile su nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo 460 prometnih nesreća te nepoštivanje prednosti prolaska, zbog čega se dogodilo 370 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama 265 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, dok su u istom razdoblju lani pod utjecajem alkohola bila 282 vozača, što čini smanjenje za 6 posto.

Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u šest prometnih nesreća te su prouzrokovali pet prometnih nesreća, u kojima je poginulo pet osoba. Prema životnoj dobi sudjelovalo je naviše vozača od 30 do 40 godina, njih 61, u dobi od 40-50 njih 43 i od 18-24 njih 42. Prema evidenciji koncentracije alkohola najveću koncentraciju, preko 1,5 promila imalo je 92 vozača, potom od 0,51 do 1,50 promila imalo je 150 vozača i 14 vozača sa koncentracijom do 1,51 promil alkohola. Alkotestiranje je odbilo devet vozača. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter