Pod lavinom devet mrtvih, spašena djevojcica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasilacke ekipe pronašle su još dva tijela žrtava lavine u selu Restelica, u opcini Dragaš na jugu Kosova, cime je broj poginulih u lavini koja je porušila desetak kuca povecan na devet, izjavio je u Prištini zamjenik ministra sigurnosti Shemsi Velesli.

Devet osoba je poginulo, dok se za još jednom traga u lavini koja je u subotu zatrpala 12 kuca u selu Restelica u opcini Dragaš na jugu Kosova, potvrdio je predsjednik opcine Sami Jonuzi.

Lavina visoka 10 metara, a široka 500 metara, prekrila je 12 kuca od kojih je 10 prazno jer su vlasnici na radu u Italiji i Švicarskoj.

Iz jedne od zatrpanih kuca spašena je sedmogodišnja djevojcica kojoj je pomoc pružena u zdravstvenoj ustanovi i stanje joj je stabilno.

Snage sigurnosti Kosova, policijski specijalci i lokalni dragovoljci poduzimaju sve kako bi došli do zatrpanih ljudi, a napore im otežava strmi teren i nanosi koji su taj dio sela ucinili neprohodnim.

Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snijega, a otežane su i telefonske veze.

U akciju spašavanja ukljuceni su i pripadnici turskog kontingenta KFOR-a, koji su zajedno s lokalnom samoupravom angažirali mekanizaciju na cišcenju zametenog puta koji vodi prema Restelici.

Predsjednica Kosova Atifete Jahajga izrazila je žaljenje zbog ove tragedije te pozvala sve da poduzmu maksimalne napore u spašavanju preostalih osoba zatrpanih lavinom.


Podijeli: Facebook Twiter