Pod istragom srbijanski novinari huškaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zlocine prikuplja informacije o pisanju o dogadajima iz devedesetih godina te odgovornosti domacih medija i novinara koji su izvještavanjem i komentarima sudjelovali u poticanju zlocina pocinjenih na Ovcari 1991. i u Zvorniku 1992. godine, za koje su izrecene pravomocne presude.
Prema našim izvorima, pod istragom nisu ni hrvatski ni bosanski mediji, kao ni novinarsko raspirivanje mržnje uopce, nego iskljucivo ova dva konkretna slucaja. Takoder, istražnim organima ne pomaže, kako je objavljeno u nekim beogradskim medijima, «ekipa novinara», vec domaci i vanjski medijski strucnjaci, kao i novinari koji posjeduju dokumentaciju iz tog vremena.
List Press objavio je da je srbijansko tužiteljstvo za ratne zlocine pokrenulo istragu protiv novinara za koje se sumnja da su huškali na rat i zlocine, a pod tom su istragom, navodno, bivši i sadašnji novinari i urednici dnevnih listova Vecernje novosti i Politike, kao i RTS-a. Glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekaric, po navodima ovog dnevnika, rekao je da se istražuje jesu li neki novinari svojim radom poticali na zlocine, ali nije htio precizirati o kojim je medijima i tekstovima rijec.
- Po našoj procjeni, ima stvari u medijima iz tog vremena koje su inicirale ratne zlocine, ali u cilju istrage još ne možemo govoriti o kojim se tekstovima i medijima radi, rekao je Vekaric i po navodima Pressa izjavio da se to «ne odnosi samo na domace, vec i na medije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj».


Podijeli: Facebook Twiter