Pod istragom Pašalicevo zemljište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ova istraga ima iskljucivo politicku pozadinu, a na hrvatskim je institucijama da odrade svoj posao, dok cemo se mi fokusirati na malverzacije koje se ticu Austrije", porucili su na današnjoj konferenciji za novinare clanovi koruškog parlamentarnog povjerenstva za aferu "Hypo" Rolf Holub i Peter Pilz.

Tijekom boravka u Istri obišli su projekte kreditirane sumnjivim kreditima Hypo banke - zapušteni vinski PIK-ov podrum u Umagu, rezidenciju Skiper, marinu u Novigradu, Barbarigu i Dragoneru, a predmet njihove istrage je i zemljište u vlasništvu Ivica Pašalica nedaleko od Barbarige, u Cabrunicima, kao i zemljište u kampu "Veli Jože" u Boroziji.

Istražitelji su jucer nekoliko puta ponovili su svi mutni poslovi zapravo povezani s ilegalnom trgovinom oružja 90-ih godina u kojima su kljucne uloge po njihovim tvrdnjama odigrali bivši austrijski ministar vanjskih polova Alois Mock, pokojni predsjednik Franjo Tudman i general Vladmir Zagorec.

Kako sada stvari stoje, klupko oko Hypo banke pocelo se otpetljavati tek nedavno, iako, ako je vjerovati istražiteljima, sve zapravo pocinje prije 20 godina kada je u ratnoj Hrvatskoj cvjetao šverc oružjem. Po njihovim saznanjima, od ilegalne prodaje oružja raznim su kanalima u Austriju stigle 2 milijarde eura, a taj je novac bio pohranjen na tajnim racunima u Austriji.

- Novac je potom preko Hypo banke vracen u Hrvatsku, a njime su se kupovala jeftina zemljišta, izmedu ostalog i ona u Istri. Vojne službe u Becu raspolažu dokumentacijom iz 2001. godine u kojem se kao kljucne osobe ponovno spominju Tudman, Zagorec, ali i deset drugih hrvatskih politicara. To sve moramo istražiti, rekao je Pilz ne želeci otkriti o kojim se politicarima radi.

Rolf Holub je naglasio da u ovom trenutku Hypo banka u 12 zemalja ima 8 milijardi eura nenaplacenih kredita a na Hrvatsku se odnosi nekoliko stotina milijuna eura. Izvijestio je i o razgovoru s istarskim županom Ivanom Jakovcicem koji je spreman suradivat,i a odazvat ce se i pozivu povjerenstva da o svemu što zna da izjavu u Austriji. Jakovcic po tvrdnjama istražitelja u ovom trenutku nije predmet istrage.

Govoreci o konkretnim brojkama, Pilz je rekao da ih zanimaju i krediti rezidencije Skiper koji su u razdoblju od 1998. do 2005. godine dosegli iznos od oko 200 milijuna eura cemu treba dodati i kredite od 10 milijuna eura u švicarskim francima i 5,5 milijuna kredita u njemackim markama.

Pilz je konstatirao da je zemljište na podrucju Skipera od 2006. do 2010. godine u nekoliko navrata bilo prenamijenjeno iz poljoprivrednog u gradevinskog, a to se, tvrdi, nije moglo uciniti bez znanja i amenovanja politike. Naglasio je da su se brojni hrvatski politicari mutnim poslovima vezanim uz ilegalnu prodaju oružja pobrinuli za svoju neovisnost umjesto da su se brinuli za neovisnost domovine.

Komentirajuci slucaj Barbarige i Dragonere, Pilz je rekao da je svaki politicar u Hrvatskoj morao znati da to zemljište vrijedi mnogo više od onog za koliko je prodano. U tim slucajevima istražitelje najviše zanimaju poslovi Joerga Haidera, kao i Detlev Neudeck, koji je obnašao funkciju tajnika u Haiderovoj slobodarskoj stranci, a ponovili su da planiraju razgovarati i s bivšim istarskim županom Stevom Žuficem.


Podijeli: Facebook Twiter