Pod istragom ministar koji je blokirao Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji britanski ministar za Europu Denis MacShane, kojeg je Hrvatska upamtila po osobitoj nepopustljivosti kojom je zagovarao blokadu hrvatskog ulaska u EU, zbog lažne optužbe da Zagreb skriva generala Antu Gotovinu, ponovno je dospio u žižu javnosti, ali ovaj put britanske.

Prošlog je tjedna nadležni parlamentarni odbor britanskog parlamenta pokrenuo istragu protiv laburistickog zastupnika MacShanea zbog sumnjivog i neumjerenog trošenja novca britanskih poreznih obveznika. Sporni su troškovi MacShaneovog ureda, što ga je smjestio u garažu svoje kuce u South Yorkshireu.

Kako navodi britanski Daily Telegraph, MacShane je tako postao prvi britanski zastupnik kojeg je parlament prijavio policiji, a u meduvremenu ga je i Laburisticka stranka suspendirala.

MacShane na svom garažnom uredu nije štedio. Trošio je 20 tisuca funti godišnje, a ukupan iznos za sedam godina popeo se na 125 tisuca funti (preko milijun kuna), što nije promaknulo britanskim nadzornim službama, narocito u vrijeme kada se ta zemlja suocava s najradikalnijim mjerama štednje u svojoj povijesti.

Visoke iznose MacShane je pravdao racunima što ih je izdao Institut za europsku politiku, koji vodi MacShaneov brat Edmund Matyjaszek. Narocito je volio laptope, a prema racunima se vidi da je novcem poreznih obveznika nabavio cak osam racunala.

MacShane oštro negira sve optužbe, iako je obecao da ce suradivati s policijom. Britanskim medijima nije promaknulo da je upravo MacShane bio medu najžešcim kriticarima novog britanskog sustava kontrole parlamentarnih troškova.

Iako ga je tadašnji britanski premijer Tony Blair s dužnosti ministra za Europu smijenio još 2005. godine, i kao rastrošni parlamentarac MacShane se još uvijek intenzivno zanima za dogadanja na tzv. zapadnom Balkanu.


Podijeli: Facebook Twiter