Pod hitno vratiti sredstva za prijevoz učenika!

Enver Kasa (D. ŠTIFANIĆ)
Enver Kasa (D. ŠTIFANIĆ)

"Pozivamo tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i tehničkog ministra obrazovanja Predraga Šustera da osiguraju sredstva za prijevoz učenika u novoj školskoj godini", poručio je u utorak na konferenciji za novinare glasnogovornik županijskog HNS-a Enver Kasa, podsjetivši da je HNS u nekoliko navrata apelirao da se što žurnije donese odluka o vraćanju sufinanciranja prijevoza za učenike. Tvrdi da će se zbog ovakve Vladine odluke o ukidanju, brojni roditelji, posebice oni iz ruralnih sredina, suočiti s ogromnim financijskim problemima.

- Iako je najavila primjenu socijalnog cenzusa, Vlada još ništa nije pripremila, pa stoga HNS još jednom poziva vladajuće da osiguraju sredstva preraspodjelom stavki u Ministarstvu obrazovanja ili iz proračunske rezerve. Srednjoškolsko obrazovanje nikome, radi takozvanih ušteda, ne bi trebalo biti onemogućeno, a dokidanjem postojeće potpore prijevozu učenika, značajno će se otežati financijska situacija obiteljima s područja naše županije, posebice onima iz slabije razvijenih sredina, upozorio je Kasa.

Tvrdi da su u predizbornim kampanjama svi obećavali da će se boriti za demografski oporavak Hrvatske, dodajući da čak na 111. stranici odgovora Domoljubne koalicije MOST-u piše kako će se svim srednjoškolcima omogućiti prijevoz plaćanjem 75 posto cijene karte.

- Od rujna toga više nema i nitko ne zna na koji način će se ta sredstva vratiti. Bliži se vrijeme kada se roditelji moraju pripremati za kupnju knjiga, odjeće i ostalog materijala za školu i naravno da nikome nije svejedno hoće li od rujna morati plaćati 300, 500 ili tisuću kuna svaki mjesec za prijevoz školarca, upozorio je Kasa. Naglasio je da tehnička Vlada odluku treba donijeti što prije, ne zbog politike, već isključivo radi učenika i njihovih roditelja.

U HNS-u također smatraju da postoji prostor za racionalne uštede kojima bi se sredstva osigurala te tvrde da će u dohodovnom cenzusu o kojem Vlada govori, biti teško predvidjeti koliko koji roditelj može plaćati.

- Naprosto nema vremena da se sve organizira i pripremi do nove školske godine i zato pozivamo da sustav ostane kakav je bio dosad, kada su odlukom Vlade u sufinanciranju prijevoza, uz Vladu mogli sudjelovati i jedinice lokalne i regionalne samouprave te prijevoznici, zaključio je Enver Kasa. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter