Pod dojmom prve rečenice

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Noć knjiga, manifestacija koja se organizira s ciljem poticanja ljubavi prema knjizi i čitanju ove godine održat će se od 21. do 24. travnja i zajedno s knjigoljupcima zagrliti vikend.

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici i njezinim ograncima održat će se raznoliki program. U Središnjoj knjižnici u Kandlerovoj od 16 sati počinje program "Knjižni detektiv" - postani detektiv na jednu noć. "Uključi moždane vijuge, prođi Knjižnicom i riješi misterij". Za sudjelovanje potrebno je prijaviti se na e-mail [email protected] ili osobno na Općeznanstvenom odjelu.

Istovremeno će se održati i Večernji spoj na slijepo s knjigom – "Pod dojmom prve rečenice". Od 18 sati proradit će "Knjižni kafić na jednu noć". Knjižničari preporučuju dobre knjige u knjižnom kafiću na jednu noć, a za ugodnu atmosferu pobrinut će se gošća Snježana Demarin. Predstavljanje knjige "Sad je dosta!" Gledis Šprah, uz moderatoricu Jadranku Nišević održat će se od 19 sati.

U knjižnici Veruda od 19 sati je predstavljanje romana "Osvetinje" Amira Alagića. Knjigu će predstaviti Nenad Popović, a moderator je Zoran Blažeski.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice od 21. do 24. travnja traje program Akcija Noć u knjizi: posudi knjigu koja u naslovu sadrži riječ noć. U petak u 18 sati je radionica "Sofija sova čuvarica snova čitamo priču i izrađujemo sove", a od 19 sati "Plišanci čitaju na knjižničnoj zabavi". U opisu programa navodi se "donesi svoju omiljenu plišanu igračku u knjižnicu i pusti je da preko noći istraži carstva knjižnice, pregleda puno slikovnica i posluša mnogo priča. Sljedeći dan dođi po svoju igračku i posudi joj slikovnicu koju si je preko noći izabrala pa joj je čitaj kod kuće".

U Dječjoj knjižnici u bivšem Pionirskom domu održat će se program "Ljepotica bez Zvijeri u Dječjoj knjižnici" (a možda se i pojavi koja zvjerka?!).

U Noći knjige 2017., šestu godinu zaredom, u svim knjižnicama, knjižarama, antikvarijatima, različitim institucijama te u svim zainteresiranim prostorima i ustanovama održat će se razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i sl., kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter