Pocinju upisi u srednje škole Puljštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za 751 ucenika osmih razreda s podrucja Puljštine pocela je upisna groznica u srednje škole. Ostalo je još nekoliko dana do upisa i svi oni koji to još nisu ucinili krajnje je vrijeme da odluce koje ce srednjoškolsko obrazovanje upisati te prikupiti dokumente.

Prijave za upis u ljetnom roku su u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. srpnja, a objava rezultata bit ce 4. srpnja. U drugom krugu ljetnog roka prijave su 9. srpnja, a objava rezultata 11. srpnja. U jesenskom roku škole ce najkasnije do 17. kolovoza objaviti broj nepopunjenih mjesta, prijave ce biti 20. kolovoza, objava rezultata 21. kolovoza, a upisi dan kasnije.

Od dokumentacije je potrebno priložiti prijavnicu, koja se može preuzeti na internetskim stranicama Ministarstva ili u odabranoj školi. Zatim su potrebne svjedodžbe sedmog i osmog razreda osnovne škole te dokumentaciju koja potvrduje status za dodatne bodove, primjerice diplome s raznih natjecanja ili pak potvrde o odredenom statusu ili teškocama.

Što se tice bodovanja, ocjenjuje se uspjeh odredenih predmeta u 7. i 8. razredu te opci uspjeh. Boduje se pet kriterijskih predmeta (matematika, hrvatski i strani jezik za sve, a ostala dva predmeta ovisno o školi u koju se upisuje). Boduje se i darovitost te uspješnost u raznim natjecanjima ili vještinama. Strukovne škole odabrale su cak sedam kriterijskih predmeta.

Novost u bodovanju ove godine je upis kandidata u skladu s nacionalnom politikom ravnopravnosti spolova. To znaci da, primjerice, ukoliko se u jednu školu ili pojedini smjer kandidira više od 80 posto osoba istog spola, onima suprotnog spola dodaju se dva boda.

Upisni prag za gimnazijske programe je 46 bodova, za strukovne, odnosno ekonomsku, trgovacku ili poslovnu administraciju, iznosi 40 bodova, a za sve ostale cetverogodišnje programe 36 bodova.

Upravo su bodovi oni koji najviše brinu buduce srednjoškolce. Iako je prag, primjerice, za gimnazijske programe 46 bodova, mnogi ucenici s tim brojem bodova nece se moci upisati zbog veceg broja prijavljenih kandidata. Tako je, primjerice, pretprošle godine na upisima u Gimnaziju posljednji na listi upisanih ucenika za opcu imao 51 bod, za matematicku takoder 51, a za jezicnu 52 boda. I prošle je godine bilo slicno.

Posljednji na listi za upis u opcu gimnaziju imao je 52 boda, za matematicku 53, a za jezicnu 47 bodova. Koliko ce bodova biti potrebno ove godine ovisi o broju prijavljenih kandidata i njihovim ocjenama.

Visoko postavljena ljestvica ce stoga za mnoge biti nedostižna, a samim time ne cudi ni razocaranje ucenika koji su odabrali jedan od gimnazijskih smjerova, no mjesta je malo, a odlikaša puno.

Što se tice ukupno raspoloživih mjesta na podrucju Pule, iz Ureda državne uprave izvijestili su da mjesta u srednjim školama ima dovoljno za sve. Uzimaju u obzir da je osnovnu školu na podrucju Puljštine završio 751 ucenik, a raspoloživih mjesta u pulskim srednjim školama, ukljucujuci Školu za odgoj i obrazovanje, Glazbenu školu i jednu privatnu, ima 1.244. Pitanje je hoce li se upisati u željeni smjer. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter