Počinju Priče s fažanske rive

Paolo Batel, Melita PerokoviĆ, Vesna IvanoviĆ Ocvirk (T. GRBIĆ)
Paolo Batel, Melita PerokoviĆ, Vesna IvanoviĆ Ocvirk (T. GRBIĆ)

Manifestacija Priče s fažanske rive počinje trajat će od četvrtka do subote, a u slučaju lošeg vremena programi se prebacuju za naredni dan. Krajnja opcija u slučaju kiše je da se svi programi prebace na nedjelju.

U četvrtak će se Fažana predstaviti kroz priču o Valbandonu, Šuridi i Fažani u rimsko doba te kreativne radionice keramike, izrade mozaika i lovorovih vijenaca. Isti dan u 20 sati ispričat će se priča o rimskim božicama kroz defile antičkih božica poput Venere, Gee, Perzefone. Nakon toga u 21.45 sati žongleri će izvesti ples s vatrom te će se posjetiteljima predstaviti doba Serenissime kroz radionice izrade venecijanskih maski, izradu i prodaju predmeta od murano stakla i priču o nastajanju starogradske jezgre Fažane.

- U doba Venecije nastala je starogradska jezgra koja se u 90 posto sačuvala do danas. Fažana je tada bila značajno središte u gospodarskom smislu i nešto između sela i grada, rekla je na konferenciji za novinare Melita Peroković, direktorica fažanske Turističke zajednice.

U četvrtak će se održati i koncert talijanskih arija u 19.30 i 21 sati u izvedbi Sofije Cingule i Vesne Ivanović Ocvirk.

U petak u 20 sati će se predstaviti Fažana u 20. stoljeću i to defileom članica Kluba poslovnih žena koje će nositi haljine iz više razdoblja tog stoljeća. - U suradnji s kreatorom Urošom Ragužem oživljavamo aristokratsko doba, ali i sve slavne ličnosti vezane za ovo područje pa ćemo imati i povijesni defile s caricom Sissy, Alidom Valli, Sophiom Loren, Angelinom Jolie, charleston djevojkama za čiji se nastup pobrinuo Davor Garić iz Rijeke, rekao je Paolo Batel, s pulskog Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam te suradnik na manifestaciji.

Isti dan predstavit će se i doba Italije, kad Fažana doživljava značajan gospodarski razvoj, doba Tita i njegovih gostiju, foto izložba asortimana tvornice Badel u Fažani od 1897. do 2004.

U 19.30 i 21 sati održat će se koncert Ronalda Brausa s klavirskom pratnjom Vesne Ivanović Ocvirk. Turnir u boćanju kockastim boćama zakazan je za 19.30 sati, a neće izostati ni Mala ribarska akademija Sardela te zabavni program uz duo Emanon.

Subota je rezervirana za prikaz scena fažanskih fešta: Škola soljenja sardela, Ča ribari znaju, Fažanski tanac, Fešta od kužine, Rimski Valbandon, Uskrs u Fažani te nastup KUD-a Ulika u 21 sati i Duo Magnolija te duo Remi i klauna Mareka.

Tijekom trodnevne manifestacije posjetiteljima će se nuditi povijesna jela, odnosno venecijanski i rimski meni te austrougarski kolači. Konoba Feral i gostionica Fažana nudit će venecijanske menije: pašta-fažol, sipe na crno s palentom, sardele na savor te frutti di mare s paštom ili rižotom, bakalar s posuticama, pureći odrezak na žaru s povrćem, sardele. Restoran Plavi i Korta i konoba Amfora ponudit će rimska jela: svinjski kotlet na žaru, leća, dinje, medno vino, te skuše na žaru, slanutak s divljim travama, dinje, lubenice i medno vino, zatim ramstek s grožđicama, ječam, dinje, lubenice i medno vino. Kolači će se nuditi u baru Brioni. Organizator manifestacije je fažanski TZ, Interdisciplinarni studij kulture i turizma Pula, Sveučilište Jurja Dobrile i Istarska glazbena scena mladih. (T. GRBIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter