Počinju predupisi u prvi razred osnovne škole

Djecu bi trebalo upisati u osnovnu školu najbližu mjestu stanovanja (M. GRACIN)
Djecu bi trebalo upisati u osnovnu školu najbližu mjestu stanovanja (M. GRACIN)

Idući tjedan započinju predupisi djece u prvi razred osnovne škole. Ured državne uprave u Istarskoj županiji poziva roditelje, odnosno skrbnike da upišu djecu koja do 1. travnja navršavaju šest godina života, odnosno djecu rođenu od 1. travnja 2009. do 31. ožujka 2010. godine. Također trebaju upisati djecu kojoj je prošle školske godine odgođen upis ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici. Predupis je obavezan zbog  evidencije polaznika prvog razreda osnovne škole u školskoj 2016./2017. godini.

Zahtjev za prijevremeni upis

Za dijete koje do 1. travnja ne navršava šest godina života, roditelji može podnijeti pismeni zahtjev za prijevremeni upis u osnovnu školu ispostavama Ureda državne uprave. Nakon predupisa, odnosno podnijetog zahtjeva za prijevremeni upis ili privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred roditelj odnosno skrbnik dobit će poziv za pregled djeteta, a nakon pregleda poziv s obavijesti o uvjetima i vremenu upisa u školu.

Predupisi su pomoćni oblik evidencije djece na područjima većih migracija kako bi se dobio cjelovit broj školskih obveznika, kaže Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjel za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Ureda državne uprave u Istarskoj županiji. Dodaje kako se iz tih razloga predupisi neće obavljati na području Buzeštine i Pazinštine, dok će se na području Labinštine, bivše Općine Labin, predupisi obavljati od 20. do 22. siječnja u radno vrijeme u tajništvu osnovne škole najbliže mjestu prebivališta ili boravišta odnosno prema upisnom području.

Raspored po općinama

Na isti način na području Rovinjštine koja obuhvaća Žminj i Kanfanar predupisi će se obavljati od 1. do 5. veljače, a na području Pule i okolice - Vodnjana, Fažane, Medulina, Marčane, Ližnjana, Barbana i Savičente od  20. do 22. siječnja. Na području Poreštine koja obuhvaća Poreč, Vrsar, Tar, Sveti Lovreč i Višnjan predupisi su od 18. siječnja do 6. veljače. Područje Bujštine podijeljeno je na područje Buja na kojem će se predupisi obavljati 27. i 28. siječnja, zatim Umaga 18. do 20. siječnja, te Novigrada i Oprtlja gdje će se predupisi obavljati 25. i 26. siječnja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter