Pocinju ispiti državne mature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispiti državne mature poceli su danas, a prvi koji ce im pristupiti su ucenici škola na jeziku nacionalnih manjina pisanjem eseja iz talijanskog jezika, ceškog, madarskog ili srpskog. Sutra je na redu esej iz hrvatskog jezika za sve maturante.

Kao što je poznato, u odnosu na prošlogodišnju praksu, ove su godine svi ispiti državne mature prebaceni za termine nakon završetka nastavne godine, a zadnji su na redu 12. lipnja, iz sociologije i vjeronauka. Naravno, polažu ih ucenici koji su izabrali potonje izborne predmete.

Državna matura sastoji se od obveznog dijela, a to su hrvatski jezik i književnost, matematika i strani jezik, koji se mogu polagati na višoj A ili nižoj B razini. Izborni dio ispita maturanti biraju ovisno o uvjetima za upis koje traže fakulteti.

No, dok su ranijih godina ucenici mogli polagati neogranicen broj izbornih predmeta, cime su konkurirali vecem dijapazonu studijskih programa, sada ih mogu birati najviše šest. Osim gimnazijalaca, kojima je državna matura obvezna, na maturu moraju i ucenici cetverogodišnjih strukovnih i umjetnickih škola ako žele nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj razini.

Rezultati za ljetni rok bit ce poznati 9. srpnja, slijedi rok žalbe do 11. srpnja, a rezultati ispita postaju konacni 16. srpnja. Potencijalni brucoši mogli su izabrati deset studijskih programa te ih poredati po rang-listi želja na nacin da na vrh stave ono što najviše žele studirati.

Lista se može mijenjati sve do 16. srpnja, a dan kasnije bit ce objavljena konacna rang-lista upisa na studije, nakon cega slijede upisi na visokoškolske ustanove. Pocetak prijave za jesenski ispitni rok državne mature pocinje 10. srpnja.

Sljedece školske godine državna matura ce se ponovno odvijati nakon završetka nastave maturantima, ali za razliku od dosadašnje prakse, nece se prvog dana više pisati eseji iz jezika nacionalnih manjina i hrvatskog jezika, vec ce se polagati izborni predmeti - likovna umjetnost i informatika.

Obavezni predmeti su na redu drugog tjedna polaganja ispita iz državne mature koji ce se, kao i ove godine, odvijati tijekom tri tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter