Pocinju gužve na cestama, stižu Austrijanci i Nizozemci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetak srpnja prolazi u euforiji odlicnih lipanjskih turistickih rezultata i ocekivanju još boljih buduci da su poceli praznici na nekima od najvažnijih hrvatskih turistickih emitivnih tržišta. Naime, austrijski su daci krenuli na ferije 2. srpnja, u Nizozemskoj su praznici poceli, ovisno o regiji, još 30. lipnja, dio daka krenuo je na svoje slobodne dane 7. srpnja, a ostatak ce 14. i 21. srpnja.

Vec sada su slobodni školarci u vecini sjevernijih njemackih saveznih pokrajina, dok su oni iz nama južnih pokrajina Bavarske i Baden-Württemberga do kraja srpnja još uvijek u školskim klupama. Stoga se na istarskim granicnim prijelazima ovog vikenda, ali i svim iducima u srpnju, može ocekivati više putnika upravo iz tih zemalja.

Nijemci imaju više novca

Mato Radic iz njemackog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice (HTZ) više je nego zadovoljan dosadašnjim prometom iz Njemacke koji je na citavom Jadranu u prvih šest mjeseci u plusu od cak 17 posto, a u nocenjima 18 posto. Ostvareno je, kaže, 470 tisuca dolazaka i 3,1 milijun nocenja. A glavna sezona još nas ceka.

- Znali smo da ce biti porasta, ali nismo se nadali da ce biti tako velik. Cinjenica je da je Njemacka u ekonomskom rastu, ljudi imaju više para, a i kroz naše udružene mjere oglašavanja koje provodimo s autobuserima, aviokompanijama i touroperatorima, borimo se za svakog gosta. Naime, u Njemackoj su sve destinacije osim sjevera Afrike u plusu.

Ipak, za nas prava borba tek pocinje jer prvih šest mjeseci cini tek 30 posto prometa. Prema svim najavama, srpanj i kolovoz ce biti solidni, kao i posezona. Ocekujemo da bismo godinu mogli završiti u plusu od tri do pet posto u dolascima i cetiri do osam posto u nocenjima. Trebamo ipak biti oprezni jer i druge destinacije puno rade na marketingu i moramo se boriti za svakog gosta, kaže mladi direktor. Istice da je i sada promet jako dobar iz sjeverne Njemacke, i to zahvaljujuci jacem avioprometu ove godine iz sjevernijih gradova.

- Cuo sam se s ljudima iz Germanwingsa i Airberlina koji su više nego zadovoljni i prema sadašnjem stanju kraj sezone docekat ce u pozitivi. Rekli su da su im se letovi pokazali isplativima te da su jako zadovoljni što se tice popunjenosti, zakljucuje Radic.

Austrijanci prešišali Talijane i Slovence

Zadovoljan je i Ranko Vlatkovic, Radicev kolega iz Austrije. A ima i veliki razlog jer je u prvih šest mjeseci Austrija po turistickom prometu prešišala Slovence i Talijane i došla na drugo mjesto odmah nakon Njemacke.

- Lipanj je bio nevjerojatan. Imamo 52 posto plusa u dolascima i 37 u nocenjima, a s 10,14 posto udjela na nacionalnoj razini prešli smo Italiju i Sloveniju. U kumulativu smo u plusu 18 posto u dolascima i nocenjima, konkretno, ostvarili smo 313 tisuca dolazaka i 1,4 milijuna nocenja i time imamo udio od 10,44 posto što nas opet dovodi u poziciju odmah nakon Njemacke, kaže Vlatkovic. Istice da sve medijske i strucne analize u Austriji govore da ce 12,3 posto Austrijanaca ove godine doci u Hrvatsku.

- Treba naznaciti da 50 posto Austrijanaca godišnji koristi u vlastitoj zemlji i dobiti to ucešce je nevjerojatan rezultat. Iza Italije smo, ali poceli smo ih sustizati. Taj rezultat zahvaljujemo odlicnoj medijskoj kampanji, koja je jedna od najboljih na austrijskom tržištu, ali i velikoj potpori touroperatora. Više od 200 tisuca Austrijanca ce doci preko njih što nam je bitno u pred i posezoni. A taj segment bilježi povecanje od pet do deset posto. Uvjerenja smo po sadašnjem stanju stvari, ako zadržimo ovaj segment, da bismo mogli prijeci pet milijuna nocenja. Lani smo ih imali 4,8 milijuna, govori Vlatkovic. (Piše Barbara BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter