Počinju Dani slovenskog filma u Puli


Projekcijom filmskog klasika "Dolina mira" (1957.) redatelja Franca Štiglića u četvrtak u 19 sati u pulskom Kinu Valli, počinju Dani slovenskog filma, za kojih će se do nedjelje prikazati aktualni filmovi slovenske produkcije.

Za ulogu "Dolini mira" John Kitzmiller je 1957. godine na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu za najboljeg glavnog glumca, dok je redatelj Franc Štiglic bio nominiran za najboljeg redatelja. Radnja filma događa se za vrijeme Drugog svjetskog rata na granici Slovenije i Austrije. Djevojčica Lotti i dječak Marko su ostali siročad za vrijeme savezničkih zračnih napada i njemačke vlasti su ih smjestile u sirotište. Njih dvoje bježe u planine, ali putem nabasaju na oborenog crnog američkog pilota, koji se s njima sprijatelji i uzme ih u zaštitu.

Na otvorenju Dana slovenskog filma prisustvovat će ministar za Slovence u svijetu Gorazd Žmavc, ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović te predstavnik Slovenskog kulturnog društva "Istra", suorganizatora ove manifestacije.

U petak u 19 sati prikazat će se film "Šiška Deluxe" (2015.), gorko-slatka komedija o tri prijatelja i njihovim dramatičnim/smiješnim situacijama, redatelja Jana Cvitkovića, a projekciji će prisustvovati glumac Marko Miladinović.

Obiteljski film "Nika" (2016.), na programu je u subotu u 17 sati, a film će predstaviti redatelj Slobodan Maksimović. Film prati sedamnaestogodišnju Niku, koja je odrastajući na trkaćim stazama postala strastvena vozačica kartinga. Zbog tragične očeve smrti, majka je odlučna u želji da je odgovori od daljnjih treninga, no Nika pod svaku cijenu odlučuje slijediti svoj san.

Dani slovenskog filma zatvaraju se u nedjelju u 19 sati dramom "Noćni život" (2016.) u režiji Damjana Kozole, a film će najaviti koscenaristica i asistentica režije Urša Menarat. Kada je kontroverzni doktor, dobro povezan s elitom, nađen mrtav u svom dvorištu, izgrižen od strane svojih pasa i s dildom pored svog tijela, uslijedio je najbizarniji skandal u povijesti Slovenije. Takozvana afera "Bullmastiff" nedvojbeno je utjecala na raspad tadašnje vlade, a potom i kao okidač za ovaj najnoviji film Damjana Kozolea. Cijena ulaznice po filmu iznosi 10 kuna. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter