Počinju Dani istarskih šparuga

Valter Bassanese, Maja Jovičić, Moreno Coronica, Marija Buršić i Tullio Fernetich
Valter Bassanese, Maja Jovičić, Moreno Coronica, Marija Buršić i Tullio Fernetich

Dani istarskih šparuga u sjeverozapadnoj Istri, sedmi po redu, počinju ovog vikenda i traju do 15. svibnja. U tom će razdoblju gurmani moći okusiti taj samonikli šumski plod pripremljen na brojne načine u nekom od tridesetak restorana i konoba na području Umaga, Buje, Brtonigle i Novigrada. Organizaciju ove najdugovječnije gourmet manifestacije potpisuju turističke zajednice tih mjesta. Prezentacija programa upriličena je u petak u brtoniškom restoranu Food & Wine Primizia.

Direktor TZ-a Buje Valter Bassanese istaknuo je da projekt služi promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja.

- Priča o šparugi počela je prije 16 godina u Kaštelu, gdje će se i ove godine odvijati Šparugada u tjednu nakon Uskrsa. Veseli nas da su takvu vrst manifestacije prepoznali i ostali s našeg područja, koje je tako postalo prepoznatljivo po ovoj našoj proljetnoj kraljici šuma. Važno nam je da ugostitelji zaista osjete konkretne koristi uključivanja u Dane istarske šparuge, kroz koje tako promoviramo i ostale naše proizvode, poput špalete, vrhunskih vina i maslinovih ulja. Zahvaljujući ovoj gourmet manifestaciji šparuga je ušla u vrhunsku kuhinju, tzv. alta cucina, i nudi se u najboljim restoranima. Ne treba spominjati njena vrijedna nutricionistička svojstva, a zna se da je i afrodizijak, rekao je Bassanese.

V. d. direktorica TZ-a Brtonigla Maja Jovičić dodala je da uz dane švoja, školjaka i jadranske lignje, koji predstavljaju morsko bogatstvo, Dani istarske šparuge zapravo jedini prezentiraju zelenu Istru. Ova manifestacija omogućit će svim njenim ljubiteljima uživanje u maštovitim receptima, koji će se nuditi u brojnim jelovnicima restorana koji sudjeluju, a naći će se i posebna ponuda pristupačnih menija po 70 i 100 kuna.

Domaćin, točnije šef kuhinje Voljen Pamić ponudio je mali dio onog što će idućih mjesec i pol moći kušati - fritaju sa šparugama i pršutom, torteline punjene boškarinom na kremi od divljih šparuga, proljetnu teletinu iz krušne peći na palenti sa šparugama, te, za kraj, semifredo preliven čokoladom. Sve to pratila su vina Morena Coronice iz Umaga i maslinova ulja Marije Buršić iz brtoniške Nove Vasi.

Lokali koji su uključeni u ovu manifestaciju su Aquarius, Astarea, Atelier, Badi, Buščina, Diana Kempinski Adriatic, Igor, La Parenzana, La Quercia. Malo selo, Marino, Maruzzela, Melon, Morgan, Mulino, Navigare, Nono, Pergola, Pjero, Porto Salvore, Food & Wine Primizia, Rino, Rondo, San Benedetto, San Leonardo, Sergio (Buje), Sergio (Novigrad), Tabasco, Toni, Villa Vilola, Villa Rosetta Maruzza i Zlatna Vala.

Svi meniji i cjenici mogu se pogledati na portalu klastera www.coloursofistria.com, na kojoj se može ispuniti i on-line anketa, kojom se ostvaruje deset posto popusta na konzumaciju prigodom idućeg posjeta ugostiteljskom objektu od 19. listopada ove godine do 6. siječnja 2014. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter