Počinju analize poplavljenog poljoprivrednog tla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo skoro počinju analize poljoprivrednog tla na područjima županjske Posavine stradalima u poplavama, da bi se vidjelo ima li u zemljištu toksikoloških ostataka i je li zemljište pogodno za ponovnu sjetvu i sadnju, najavio je danas u Županji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Zavod za tlo dolazi iz Osijeka s dvije ekipe uzimati uzroke da vidimo kakva je fitobiološka analiza i kvaliteta tla. Lokacije za odlaganje mulja i zemljišta su pripremljene i kada završe analize, krećemo i s tim poslom, izjavio je Jakovina nakon sastanka Državnog stožera za zaštitu i spašavanje u Županji.

Nije mogao potvrditi o kojim lokacijama je riječ za odlaganje mulja i zemljišta, a vrlo bitnim ocijenio je da se odredi ima li u poljoprivrednom zemljištu u poplavljenim područjima toksikoloških ostataka.

Osvrćući se na jučerašnju odluku o imenovanju stručnog povjerenstva za izradu ekspertize proboja nasipa kod Rajeva Sela, u kojem su dvojica hrvatskih i petorica stranih eksperata, Jakovina je naglasio da je vrlo važno da se saznaju uzorci pucanja nasipa.

- Govorimo o nasipu koji je rađen 2010./11. godine i za koji su porezni obveznici platili 22,5 milijuna kuna. Imenovali smo stručno ekspertno međunarodno radno tijelo koje će neovisno, u roku od 30-ak dana, dati preliminarno izvješće o razlozima puknuća nasipa, rekao je Jakovina.

Poručio je da se sve što se radi na poplavljenim područjima, radi da bi se stanovnici što prije vratili svojim kućama.

- Kroz odluke Vlade dali smo smjer kojim ćemo ići, na koji način ćemo obnoviti stočni fond, pomoći u presijavanju odnosno ponovnom sijanju, kao i popisati dugoročne štete i obeštetiti naše poljoprivredne proizvođače, naglasio je.

Ministar Jakovina poslijepodne će se susresti s poljoprivrednim proizvođačima, ugovarateljima proizvodnje i predstavnicima lokalnih vlasti s poplavljenih područja županjske Posavine.

Naglasio je da je važno da pomoć dođe do onih proizvođača koji su najviše stradali. Da bi dobili uvid u štete, stručnjacima koji će raditi na procjenama na raspolaganju će biti kartografski i digitalno točno locirane površine koje su bile poplavljene.

- Nećemo dopustiti bilo kakvo špekuliranje oko obeštećenja za te štete, poručio je ministar Jakovina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter