Počinje uređenje pulskog ITU ureda

Najkreativnija "tigrica" Elene Vižintin
Najkreativnija "tigrica" Elene Vižintin

Grad Pula, putem Castruma, ovog tjedna započinje s uređenjem uredskih prostorija i prostora namijenjenih za arhivu novooformljenog ureda ITU mehanizma urbanog područja Pule u zgradi na Forumu 13 (zgrada Katastra, odnosno bivšeg vojnog odsjeka).

Bespovratna sredstva

Naime, posljednji kat zgrade prije useljenja ITU ureda potrebno je adaptirati, a Castrum je, nakon provedenog natječaja, odabrao pulsku tvrtku Navi Coop d.o.o. koja će izvesti građevinsko-obrtničke i elektrotehničke radove za iznos od 587,7 tisuća kuna (s PDV-om). Ovog tjedna montirat će se skela za istovar materijala (šute), što će označiti početak radova.

Na trećem katu zgrade Katastra bit će tako uredske prostorije sa sanitarnim čvorovima, ukupne površine 254,7 četvornih metara, dok će u potkrovlju biti arhivske prostorije sa sanitarnim čvorovima, ukupne površine 261,15 kvadrata. Radovi će obuhvatiti demontažu postojećih dotrajalih podnih obloga te postavu novih, demontažu postojećih sanitarnih čvorova te kompletnu izradu novih, uređenje postojeće stolarije, demontažu postojećeg stropa te montažu spuštenog stropa u hodnicima radi postave instalacija, te soboslikarske radove na uređenju postojećih stropova i zidova te novih spuštenih stropova. Isti radovi izvest će se i u potkrovlju.

ITU ured Grad Pulu koštat će svega 15 posto troškova njegova funkcionirati jer će se njegov rad financirati u 85-postotnom iznosu bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije.

Bespovratna sredstva dodijeljena su s ciljem formiranja te za rad i djelovanje ureda ITU mehanizma urbanog područja Pule, a ukupno je Urbanom području Pula, za sufinanciranje opremanja i rada ureda, na raspolaganju 6,7 milijuna kuna. Riječ je ustvari o financiranju pulskog Ureda ITU mehanizma, putem kojeg će se realizirati projekti urbanog područja Pule, za što je Puli i okolici na raspolaganju 30,6 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno oko 229 milijuna kuna.

Povoljno okruženje za poduzetnike

Kako ističu iz pulskog ITU ureda, uredski prostori bit će platforma za provođenje strateških projekata za Urbano područje Pula, mjesto planiranja projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije za Grad Pulu i partnere. Aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam pridonijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine, unapređenju sustava obrazovanja, poboljšanju usluga javnog prijevoza, povećanju energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Osim sufinanciranja troškova računalnog i uredskog opremanja ureda ITU mehanizma, tim će se sredstvima sufinancirati 85 posto troškova osoblja (bruto plaće i doprinosi na plaće te prijevoz na posao, božićnica i regres), potom troškovi raznih edukacija i putovanja, usluge vanjskih stručnjaka, kao i troškovi PDV-a za koje korisnik nema pravo ostvariti odbitak. Već je od početka ljeta poznato da će na čelu pulskog ureda ITU mehanizma biti bivši pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat, a Grad Pula, kao nositelj Urbanog područja Pula, oko sebe je okupio Grad Vodnjan te općine Barban, Ližnjan, Marčanu, Medulin i Svetvinčenat. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter