Počinje uređenje arheološkog lokaliteta u Kandlerovoj ulici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi se vrijedno arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici, na mjestu nesuđene garažne kuće, prikladno očuvalo i zaštitilo, prošle je godine Grad Pula, u sklopu prve faze projekta uređenja, odlučio da se nalazište - zatrpa! Sada je, međutim, došlo vrijeme da se projekt uređenja, a potom i valorizacije nastavi te konačno otvori za građane i brojne posjetitelje našeg grada nakon što se ukloni zaštitna ograda koja trenutno okružuje prostor kod Gradske knjižnice.

Šetnica i klupice

Dakle, lani je ovo nalazište brojnih građevina, ali i jedno od najvećih nalazišta amfora u ovom dijelu Europe, zatrpano u manjem dijelu materijalom iz iskopa Malog rimskog kazališta, a većim dijelom odgovarajućim kameno-zemljanim materijalom dovezenim s gradilišta nove Opće bolnice. Amfore, barem one koje je bilo moguće izvaditi i koje su bile dobro očuvane, pohranjene su na prikladno mjesto.

Upravo narednih dana, kada to vremenske prilike dozvole, započet će i krajobrazno uređenje zatrpanog nalazišta. Šetnica s urbanom opremom, odnosno klupama, uskoro bi trebala niknuti na lokaciji nekadašnjeg nalazišta, zajedno s ukrasnom travom i sustavom za navodnjavanje.

- Nakon što su obavljena arheološka istraživanja u Kandlerovoj ulici te je nalazište zaštićeno, započinje njegovo krajobrazno uređenje s ciljem otvaranja lokaliteta građanima i turistima. Krajobrazno uređenje arheološkog lokaliteta obuhvaća uređenje šetnice, postavljanje klupa za sjedenje, sadnju ukrasnih trava, postavljanje sustava za navodnjavanje te, kada to temperaturni uvjeti dozvole, sjetvu trave. Primarni cilj takvog zahvata je valorizacija najviših dijelova nalazišta koji će biti prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši od završne isplanirane kote terena, što je već danas vidljivo. Uređenjem staze i odmorišta s klupama osigurat će se pristupačnost i atraktivnost lokaliteta. Staza će se spajati na nogostup Kandlerove ulice i bit će sastavljena od armirano betonskih opločnika velikog formata dimenzije 200x40x12 centimetara, a radi završnog izgleda površine i protukliznosti izvest će se obrada "četkanjem". Između betonskih opločnika staze ukupne dužine 55 metara položit će se tucanik, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Izvođač ovih radova vrijednih 304 tisuće kuna (bez PDV-a) je Vibrobeton – Decorgarden iz Pule, a radovi se planiraju okončati u prvom kvartalu sljedeće godine. Inače, iako to nije naišlo na odobravanje dijela javnosti, zatrpavanjem nalazišta, koje je obavljeno po zahtjevu konzervatora, ipak je postignut cilj, a to je da se na prikladan način očuva vrijedno nalazište, a prostor stavi u funkciju. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter