Počinje tjedan kretanja

U Šijanskoj šumi vrtićarci su pokazali kako uživati u kretanju (S. Z. T.)
U Šijanskoj šumi vrtićarci su pokazali kako uživati u kretanju (S. Z. T.)

Grad Pula i ove se godine priključio obilježavanju Europskog tjedna kretanja koji će se nizom aktivnosti održati u više od 1.500 europskih gradova u periodu od 16. do 22. rujna. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti 2015. je multimodalnost, a slogan glasi "'Izaberi. Promijeni. Kombiniraj." ("Choose. Change. Combine.").

Briga za okoliš i očuvanje prirode

Tim je povodom jučer u Šijanskoj šumi, uz edukativno-zabavni program za 400-tinjak djece vrtićke dobi, održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen bogat program obilježavanja ovogodišnjeg izdanja Tjedna kretanja u Puli.

- Ovo je, u Šijanskoj šumi, pravi početak Tjedna mobilnosti u čijem obilježavanju Grad Pula sudjeluje već deset godina. Drago mi je da i vi u tome sudjelujete i to od najranije dobi. Uživajte, igrajte se i dalje, budite pravi prijatelji i slušajte odgajateljice, poručio je gradonačelnik Boris Miletić okupljenim mališanima i naglasio im da se i dalje moraju brinuti za okoliš i čuvati prirodu.

Uz igre na spravama i igralima, animaciju te ples i igre bojanja, djeca su u pratnji odgajateljica obišla i poučnu stazu Mali princ koja se proteže dijelom Šijanske šume.

Prema programu koji će biti realiziran u Europskom tjednu kretanja do 19. rujna na Giardinima će se održavati promotivni sajam cvijeća, od 9 do 18 sati, potom će od 16. do 22. rujna biti organizirana i promotivna vožnja panoramskim autobusom Pula City Tour. Polazak je ispred Arene svaki puni sat (pod 10 do 18 sati), uz promotivnu cijenu karte od 20 kuna koja vrijedi 24 sata, a obuhvatit će sedam stajališta. Za djecu do pet godina vožnja je besplatna. Nadalje, od 16. do 20. rujna u vremenu od 9 do 18 sati na Portarati će se izložiti električni bicikli, a zainteresirani će ih moći besplatno isprobati da bi vidjeli prednosti prijevoza biciklom i usvojili ga kao svakodnevno prijevozno sredstvo. Danas će od 10 do 13 sati na Portarati djelatnici MUP-a također prezentirati svoju Biciklističku ophodnju PU istarske. U isto vrijeme na Portarati će im društvo praviti članovi Društva distrofičara Istre koji će izložiti vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Poticanje korištenja gradskog prijevoza

U suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica organizirat će se edukativne šetnje po park šumi Busoler za pulske školarce. Radi poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza Pulapromet će 18. rujna omogućiti besplatni prijevoz djece na edukativne posjete park šumama.

U subotu 19. rujna na Tržnici će se organizirati besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Ovu će aktivnost omogućiti Medicinska škola Pula u suradnji s Gradom i Tržnicom. U subotu će se također organizirati izlet na Platak - Crveni vrh (1.335 metara) u suradnji s Planinarskim društvom "Elektroistra". Za izlet se treba prijaviti, a polazak je u 6 sati s parkirališta Croatia osiguranja, dok je planirani povratak u Pulu oko 21 sat. Dan kasnije, u nedjelju 20. rujna u organizaciji Planinarskog društva Glas istre planiran je izlet na Bled, Vintgar i Malu Osojnicu. Također je nužna prijava. Polazak je u 6.30 sati na stajalištu kod supermarket na Verudi, a planirani povratak je oko 21.30 sati.

U nedjelju će domaći KRUPP-ovci organizirati pješačenje i vježbanje na stazi Koza po Verudeli u dužini od 6,5 kilometara. Polazak je u 8 sati u Ulici Veruda ispod Doma "Alfredo Štiglić". Isti dan Speleološka udruga Pula pobrinut će se za dobru zabavu jer će zainteresiranima omogućiti besplatnu vožnju zip-lineom (Tirolskom prečnicom) preko kanjona na Verudeli u vremenu od 10 do 17 sati.

Aktivnosti u Europskom tjednu kretanja završavaju u ponedjeljak i utorak 21. i 22. rujna organiziranim besplatnim izletom biciklima po Nacionalnom parku Brijuni za građane u vremenu od 16.30 do 19.30 sati. Polazak brodom iz Fažane je besplatan, ali je broj sudionika ograničen na 60, odnosno 30 po danu. Mjesta će se dodjeljivati isključivo putem radijskih emisija. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter