Počinje sudska bitka protiv TE Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na upravnom sudu u Rijeci danas započinje postupak što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, zbog Plomina C na ugljen, pokrenuli Istarska županija, Zelena Istra, Zelena Akcija te nekoliko građana s područja Labinštine.

Riječ je o objedinjenom postupku, nakon niza zasebnih tužbi, podnesenih protiv ministarstva prvenstveno zbog toga što je ono izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen, što je u suprotnosti s važećim dokumentima prostornog uređenja.

- Tužbu temeljimo na neusklađenosti projekta koji predviđa izgradnju termoelektrane na ugljen, snage 500 megavata, dok je prema Prostornom planu Istarske županije na toj lokaciji moguća izgradnja isključivo termoelektrane na plin, i to četiri puta manje snage od 125 megavata, rekla je Dušica Radojčić iz Zelene Istre, dodajući kako su tužbe podnošene i iz niza drugih razloga, među kojima su i razni propusti u izradi Studije utjecaja na okoliš u kojoj nije obrađeno alternativno rješenje u odnosu na ugljen, niti je adekvatno obrađen utjecaj TE Plomin C na zdravlje ljudi.

Osim što je već godinama ekološko pitanje, tužba Istarske županije protiv Ministarstva, točnije dvije tužbe što ih podnio župan Ivan Jakovčić potkraj prošle godine - zbog neusklađenosti s Prostornim planom i zbog, kako tvrdi, nevaljane lokacijske dozvole, pretvorila je Plomin C i u političko pitanje, odnosno još jedan u nizu sukoba između IDS-a i SDP-a, koji su rezultirali gotovo otvorenim ratom na prošlim izborima.

Jakovčićev IDS je na biralištima odnio pobjedu, a dobri su izgledi da bi mogao pobijediti i po pitanju Plomina i to bez obzira na ishod sudskog procesa. (M. GLAVAN/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter