Počinje suđenje za brutalno silovanje u Podstrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak počinje suđenje Roku Šimcu, 22-godišnjaku optuženom za spolni odnošaj bez pristanka te pokušaj ubojstva vršnjakinje. Riječ je o stravičnom događaju iz sredine studenog 2012. godine u Podstrani kod Splita, kada je na zabavi u obiteljskoj kući optuženi seksualno napao djevojku, i to tako brutalno da je gotovo iskrvarila nasmrt. Spašena je tek brzim dolaskom Hitne pomoći i trosatnom operacijom u splitskoj bolnici

Slučaj je od početka izazvao zgražanje javnosti. Po optužnici, Šimac je napao djevojku da bi "zadovoljio seksualni nagon, protivno njenoj volji", a djevojci je u spolovilo "ugurao tehničku napravu s ciljem da je usmrti". Sve se odvijalo tijekom tuluma skupine mladih koji su proslavljali oslobađanje generala Ante Gotovine. Tužilaštvo je navelo dulji vremenski period u kojem se sve događalo - između 16.30 i 19 sati.

Unatoč zabavi u tijeku, kako su kasnije izjavili ispitani svjedoci, vršnjaci su ostavili dvoje mladih koji nisu bili u romantičnoj vezi nasamo u dnevnom boravku te ih "nisu htjeli ometati". Nisu čuli nikakve krike ili zapomaganja, no scena koju su vidjeli kada su konačno ušli u prostoriju šokirala ih je: djevojka je ležala na dnu kauča u lokvi krvi, bez svijesti, dok je Šimac bio pored nje.

Pozvana je Hitna pomoć. Djevojka je zadobila teške ozljede unutarnjih organa i jedva joj je spašen život; još se liječi i pitanje je hoće li posljedice trajati cijeli život.

Šimac je pak nekoliko mjeseci proveo u pritvoru. Utvrđeno je da su tijekom te večeri oboje imali alkohola u krvi. Djevojka se tijekom istrage ničega nije mogla prisjetiti. Optuženi se brani da je vršnjakinju krenuo seksualno zadovoljavati rukom, ali nije imao objašnjenje za strašne posljedice.

Vještaci su u početku mislili da su ozljede nastale korištenjem neke naprave, no koncem prosinca riječki liječnici su nakon provedenog medicinskog vještačenja iznijeli mišljenje da su ozljede mogle nastati rukom. Isključuju kućni mikser, koji se neko vrijeme spominjao, iako nije, kao ni neki drugi aparat, pronađen u kući ili u okolici.

Pred Županijskim sudom u Splitu u ponedjeljak će se održati "pripremno ročište", dogovor stranaka o dokaznim prijedlozima te o budućim ročištima. Pripremno ročište je zatvoreno za javnost, a zbog zaštite identiteta žrtve i cijelo suđenje će, gotovo je sigurno, biti zatvoreno za javnost do objave presude. (M. MATANA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter