Počinje suđenje posadi južnokorejskog trajekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje posadi južnokorejskog trajekta koji se unesrećio u travnju pri čemu je poginulo više od 300 putnika počinje u utorak u prisustvu obitelji i pod pritiskom nezadovoljnog javnog mnijenja koje zahtijeva istinu i strogu kaznu.

Trajekt sa 476 osoba, među kojima 325 učenika na školskom izletu, prevrnuo se i potonuo 16. travnja u vodama ispred južne obale J. Koreje, vjerojatno zanesen pretjeranim teretom.

Na početku suđenja bilanca govori o 172 spašenih, 292 poginulih i 12 nestalih. Gotovo dva mjeseca nakon nesreće, ronioci i dalje pregledavaju olupinu u nadi da će na površinu izvući i posljednja tijela.

Već osuđen u javnosti, kapetan Lee Joon-Seok i još tri člana posade na sudu u Gwangjuu, na jugozapadu zemlje, odgovaraju za "ubojstvo iz nehaja".

Prijeti im smrtna kazna za zločin koji se u južnokorejskom kaznenom zakoniku svrstava između ubojstva i ubojstva bez predumišljaja, ali su pogubljenja obustavljena 1997.

Još jedanaest članova posade mora odgovoriti na manje teške optužbe.

Posada Sewola optužena je da je napustila brod i stotine putnika dok se brod prevrtao na stranu.

Brojni odvjetnički uredi odbili su braniti kapetana Leeja te mu je na kraju dodijeljeno šest mladih odvjetnika po službenoj dužnosti.

Policija još uvijek traga za Yoo Byung-Eunom, patrijarhom moćne obitelji koja kontrolira pomorsku kompaniju Chonghaejin Marine, vlasnika Sewola. Njegova kći Yoo Som-na uhićena je početkom lipnja u Parizu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter