Počinje štajun od praščine

Prije bekarenja treba prasca 'obrijati'
Prije bekarenja treba prasca 'obrijati'

Još od vremena kad se u bivšoj državi s dva neradna dana slavio Dan Republike ustalio se običaj da kraj studenoga ili početak prosinca označava početak sezone klanja svinja u Istri. Sezona kolinja, praščine ili praščevine potrajala bi sve do siječnja, ovisno o tome koliko domaćinstvo ima svinja, kolje li više njih odjednom ili ih rasporedi na više vikenda. Iako se zbog smanjenog broja svinja prorijedio, običaj tradicijskog kolinja u Istri nije nestao, naprotiv, održava se živahno i žilavo, usprkos najavama da će ga uvođenje europskih propisa potisnuti iz tradicijskog života istarskog sela.

Prije dvadesetak godina novost u ritam tradicijske praščine unijela je obavezna pauza za trihineloskopski pregled, što je postalo zakonska obaveza nakon nekoliko masovnijih zaraza trihinelom u kontinentalnoj Hrvatskoj, a jedna je takva 2002. godine zadesila i Istru, kada se kobasicama od trihinelozne svinje zarazilo više od stotinu ljudi.

- Trihineloza je opasna nametnička bolest zajednička životinjama i ljudima, koja u posljednjih petnaestak godina predstavlja jedan od ozbiljnijih javno-zdravstvenih problema u Hrvatskoj, a glavni izvor zaraze za ljude jest konzumiranje mesa trihineloznih životinja, upozorava viši veterinarski inspektor Nenad Cukon iz Pule.

U Veterinarskoj stanici Pula, kojoj gravitira poveliko područje južne Istre, kažu nam da je sezona trihineloskopskih pregleda tek počela, i da su uzorci u domaćinstvima zaklanih svinja u zadnja dva vikenda donošeni na analizu u malo većem broju, ali da se prava navala očekuje tek sredinom prosinca.

- Ipak to nije kao nekad, broj zaklanih svinja iz godine u godinu sve više pada, a i svinje se sve više kupuju tek pred klanje i ne tove se doma kroz cijelu godinu, kaže nam veterinar iz pulske stanice Luka Radolović.

Veterinarske službe su inače uvjerene da se trihineloskopski pregledi obavljaju za apsolutno sve zaklane svinje u Istri, jer su se ljudi osvijestili da time štite svoje zdravlje. Veterinarski inspektor Nenad Cukon upozorava da svježe meso kao i bilo koji suhomesnati proizvod od svinje zaklane kod kuće može poslužiti samo za konzumaciju u vlastitom domaćinstvu. Prodaja, posluživanje ili bilo koji oblik "stavljanja u javnu potrošnju" mesa i mesnih proizvoda od svinje zaklane u kućanstvu strogo je zabranjeno i predstavlja "ugrozu javno-zdravstvenog interesa". (Davor ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter