Počinje rasprava o minimalnoj plaći za 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko će iznositi minimalna plaća za 2014. godinu, pitanje je na koje odgovor trebaju pronaći poslodavci, sindikati i vlada. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava aktiviralo je razgovore u kojima se treba utvrditi novi iznos minimalne plaće, a jedino je jasno da minimalac za iduću godinu ne smije biti niži od ovogodišnjeg. Naime, Uredba kojom je Vlada, na osnovu Zakona o minimalnoj plaći, utvrdila iznos minimalca primjenjuje se od lipnja do zadnjeg dana ove godine. Početni razgovori, kako se može čuti, pokazuju kako bi poslodavci bili najsretniji da nema nikakvih promjena u iznosu minimalne plaće od 2.984,78 kuna. Sindikati, koji tim iznosom nisu bili zadovoljni, zasigurno će tražiti više.

Kao i ranijih godina poslodavci i sindikati teško će postići dogovor oko ovog pitanja, pa će ključnu ulogu odigrati resorno ministarstvo. Ministarstvo Miranda Mrsića, pak, nije sklono razmišljanju poslodavaca.

Zakonom o minimalnoj plaći utvrđene su polazne osnove za njen izračun. Parametri koji se pritom uzimaju u obzir su mjesečni prag siromaštva za jednočlano kućanstvo prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) za 2011. godinu, koeficijent ukupnog broja stanovnika i ukupnog broja kućanstava prema zadnjem popisu stanovništva kao i koeficijent ukupnog broja stanovnika i broja aktivnog stanovništva prema Anketi o radnoj snazi. Svi su ti parametri vezani na 2011. godinu, pri čemu se kao korektivni faktor uzima prosječni indeks potrošačkih cijena dobara u 2012. u odnosu na 2011. godinu, prema podacima DZS-a. Zakon, nadalje, navodi kako se za 2014. godinu i svaku slijedeću kalendarsku godinu visina minimalca utvrđuje Vladinom uredbom na prijedlog ministra nadležnog za rad. On, pak, treba provesti konzultacije sa socijalnim partnerima, a visinu minimalne plaće predlaže imajući u vidu povećanje njenog udjela u prosječnoj plaći.

Kada bi se minimalac za iduću godinu izračunavao na osnovu istih parametara, pri čemu bi korektivni faktor bio indeks potrošačkih cijena dobara u 2013. u odnosu na 2012. godinu, minimalna bruto plaća porasla bi za više od 100 kuna. (G. GALIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter