Počinje predupis u školu: Novosti iz pravilnika

Očekuje se da će na području Pule u osnovnu školu ove godine krenuti oko 600 prvašića (Neven LAZAREVIĆ)
Očekuje se da će na području Pule u osnovnu školu ove godine krenuti oko 600 prvašića (Neven LAZAREVIĆ)

Roditelji, odnosno staratelji, s prebivalištem na području Grada Pule te općina Barban, Medulin, Ližnjan, Marčana, Vodnjan, Fažana i Svetvinčenat moraju prijaviti djecu koja će do 1. travnja ove godine navršiti šest godina života radi evidencije polaznika prvog razreda osnovne škole. Ta je obveza prijave potrebna i da bi se organizirao pregled djece u školskoj godini 2015./2016.

Sada ne treba dokumentacija

Ovi predupisi u osnovnu školu obavljat će se 26., 27. i 28. siječnja od 8 do 12 sati u tajništvima osnovnih škola po mjestu prebivališta, odnosno po prijavljenom boravištu djeteta, a prema planu upisnih područja osnovnih škola. Za predupise nije potrebno prilagati dokumentaciju jer se radi tek o predbilježbi.

Prema dostupnim podacima, iz Ureda državne uprave procjenjuju da će se ove godine u osnovne škole na području grada u prvi razred upisati oko 600 učenika. Novost je upis djece koja će do kraja ove godine navršiti šest godina, a koja nisu školski obveznici, jer oni mogu također biti upisani po zahtjevu roditelja koji se jave do 31. ožujka i podnesu zahtjev za upis Ureda državne uprave radi uvrštavanja djeteta u popis školskih obveznika.

Pravo na prijevremeni upis

Kada se završe predupisi roditelji će dobiti pismeni poziv za pregled djeteta kod liječnika, dok će se postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred osnovne škole provoditi u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Taj će se postupak provoditi u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja.

U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan obavijestiti najkasnije do 30. svibnja stručno povjerenstvo pripadajuće škole kako bi se utvrdilo drugo odgovarajuće vrijeme.

- Vrlo je važno da svi roditelji pristupe predupisu svoga djeteta u prvi razred osnovne škole u zadanom terminu, dakle 26., 27., i 28. siječnja kako bi Ured državne uprave na vrijeme mogao utvrditi popis djece, školskih obveznika te ga dostaviti stručnom povjerenstvu škole, odnosno nadležnom školskom liječniku, ističu iz Ureda.

Liječnički pregled djeteta obavit će se, pak, u zdravstvenoj ustanovi te će roditelji biti pozvani pisanim putem na kućnu adresu s terminom pregleda kod nadležnog školskog liječnika. Stoga, roditelji prilikom upisa djeteta u školu moraju dati točnu adresu stanovanja ukoliko žele primiti poziv za sistematski pregled.

Novina koju donosi pravilnik je da za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole imaju djeca koja će do kraja tekuće godine, odnosno do 31. prosinca navršiti šest godina života. Prema dosadašnjem pravilniku, to je bilo do 31. kolovoza tekuće godine. Roditelj može podnijeti zahtjev Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, na adresi Splitska 14, za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika najkasnije do 31. ožujka. Za prijevremeno dijete se obavezno provodi psihološko testiranje te će Ured pisanim putem obavijestiti roditelja o vremenu i mjestu psihološkog testiranja. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter