Pocinje obnova kaštela Contarini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Grožnjan pokrenula je javnu nabavu za zaštitne radove na kaštelu Contarini u Završju, za što je u proracunu osigurano 490 tisuca kuna. Projekt, kojim se nastavlja revitalizacija tog gradica, predvida pripremne radove, obnovu krova te restauratorske i ostale gradevinske poslove prema uputama Konzervatorskog odjela. Planirano je da se s investicijom pocne odmah nakon potpisivanja ugovora s izvodacem radova, a rok dovršetka je 90 dana, doznali smo u opcinskoj upravi.

Srednjovjekovni gradski kaštel izgraden je u 11. stoljecu i poznat je kao palaca plemenitih Contarinija. Sastoji se od gospodarskog dijela koji je imao stambenu svrhu i gospodarskih zgrada koje zajedno okružuju dvorište.

Cijela je povijesna jezgra Završja zašticena urbanisticka cjelina, upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a medu ocuvanim gradevinama isticu se i tri crkve te južna gradska vrata. Krovište župne crkve Rodenja Blažene Djevice Marije na ulazu u mjesto prošle je godine u cijelosti rekonstruirano. Inace, crkvu je po nalogu obitelji Contarini projektirao Giovanni Dongetti, gradnja je pocela sredinom 1792., a dovršena je stotinu godina kasnije.

Postupna revitalizacija Završja pocela je lani otvaranjem modernog polivalentnog centra, a koji je to postao obnovom nekadašnje škole novcem Europske unije i Istarske županije. Stara škola time je spašena od propadanja. Kada je polivalentni centar otvoren krajem 2009. istaknuto je da se s obnovom tog gradica, koji je nekoc bio centar opcine, mora nastaviti recesiji usprkos, po mogucnosti i uz pomoc države, buduci da se radi o zašticenom kulturnom spomeniku.

Za Završje postoje ambiciozni planovi - trebalo bi postati ruralni village-hotel otvorenog tipa.


Podijeli: Facebook Twiter