POČINJE NASTAVA: Od danas više autobusa na Puljštini

(Amir MUSEMIĆ)
(Amir MUSEMIĆ)

S početkom nove školske godine, od ponedjeljka je na snazi i novi vozni red Pulaprometa na prigradskim linijama.

- Broj polazaka na gradskim i prigradskim linijama jednak je prošlogodišnjem, a kvaliteta prijevozne usluge je u najvećoj mogućoj mjeri prilagođena učenicima uzimajući u obzir raspoloživi kapacitet autobusa kao i sigurnost koju se pri tome pruža, rekao je direktor pulskog prijevozničkog poduzeća Igor Škatar.

Deset vožnji radnim danom za Muntić i Valturu

Na internetskim stranicama Pulaprometa objavljen je novi vozni red, ali važno je napomenuti da je riječ o radnoj verziji s obzirom da je novi režim prometovanja autobusa još u izradi.

Na prvi pogled vidljivo je da na svim prigradskim linijama, za Fažanu, Peroj i Barbarigu, zatim za Galižanu i Vodnjan, za Muntić i Valturu, za Šišan, Ližnjan i Medulin te na liniji za Pješčanu Uvalu, Vinkuran, Banjole, Pomer i Premanturu, postoji vožnja za Pulu koja učenicima, uglavnom srednjoškolcima, omogućuje dolazak na prvi školski sat u 8 sati. Uz to, neke su linije vidno podebljane vožnjama, poput linije 23 za Muntić i Valturu, koja sada ima deset vožnji radnim danom, za razliku od ljetnog režima kada ih je bilo samo četiri.

Prvi autobus iz Pule za Fažanu na liniji 21 i za Vodnjan na liniji 22 kreće u 5.30, a posljednji u 20.20 sati. Za Valturu prvi bus polazi u 5.40, zadnji u 20.30, za Medulin, preko Ližnjana i Šišana, u 5.25, posljednji u 20.30, a za Pješčanu uvalu, Premanturu i druga naselja općine Medulin prvi jutarnji polazak je u 5.20, a posljednji u 20.15 sati.

Osim na službenim stranicama Pulaprometa, detaljnije informacije o voznom redu bit će moguće pronaći i na svim autobusnim stajalištima opremljenim horizontalnom signalizacijom ili nadstrešnicama, poručio je Škatar.

Sufinancirane karte na blagajni Pulaprometa

Pulapromet i pojedine jedinice lokalne samouprave s juga Istre obavještavaju i srednjoškolce, koji ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnoga javnog prijevoza, da kartu mogu izraditi i produžiti isključivo na blagajni Pulaprometa, na autobusnom kolodvoru u Puli. Učenici s područja Vodnjana i Galižane moraju pak uz to zatražiti i suglasnost od Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, za sufinanciranje. Razlog tomu je što njihovim područjem prolazi i željeznička pruga.

- Učenici se sami opredjeljuju za prijevoz koji im je prihvatljiviji pa su prethodne godine koristili usluge Pulaprometa radi prilagođenog voznog reda, većeg broja polazaka, ali i mogućnosti da se istom kartom koriste i svim gradskim linijama prijevoznika. S obzirom da je učenička mjesečna karta vlakom povoljnija u odnosu na cijenu učeničke mjesečne karte Pulaprometa, s nadležnim je Odjelom u Županiji dogovoreno da ti učenici moraju zatražiti njihovu suglasnost da bi ostvarili pravo na sufinanciranje autobusnog prijevoza temeljem odluke Vlade RH, navodi Škatar.

Grad srednjoškolcima Vodnjana plaća 75 posto

Iz Grada Vodnjana napominju da učenici srednjih škola ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza u visini od 75 posto, dok preostali dio, što iznosi dio od 55 kuna mjesečno snose roditelji. Potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza potrebno je zatražiti u tajništvu škole, te uputiti zahtjev za odobrenje Upravnom odijelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, a primjerak zahtjeva može se preuzeti na stranicama Grada Vodnjana.

Prilikom produženja mjesečne učeničke karte Pulaprometu potrebno je dostaviti „Potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje međumjesnoga javnog prijevoza“. Za rujan je, osim navedene potvrde, potrebno dostaviti i „Zahtjev za izdavanje učeničke i studentske iskaznice za školsku godinu 2014/2015.“ koji se može podignuti na blagajni Pulaprometa ili preko njihovih web stranica.

Vodnjan i Galižana nedjeljom bez autobusa

Sve prigradske linije imaju i nedjeljne vožnje izuzev Muntića i Valture i, što je još čudnije, Galižane i Vodnjana. I ne samo to, nego te dvije linije imaju i samo četiri subotnje vožnje - za Valturu prva iz Pule kreće u 6.40, a za Vodnjan u 5.30 sati. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter