Počinje najveći festival nezavisnog filma Sundance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Park Cityju danas počinje najveći američki festival nezavisnog filma Sundance Film Festival, a u skladu s novim određenjem organizatora festivala koji naglasak od prvoga dana žele staviti na njegovu raznolikost i usmjerenost na široku publiku, početak jubilarnog 30. festivalskog programa obilježit će projekcije po jednog filma iz svake od četiriju natjecateljskih kategorija te selekcija iz kategorije kratkog filma.

Umjesto glamura crvenog tepiha i bombastičnog otvorenja s nekim od zvjezdanih premijernih naslova, filmskoj publici u Park Cityju danas su ponuđene dvije drame, "Whiplash" prošlogodišnjeg dobitnika nagrade žirija za najbolji američki kratki igrani film Damiena Chazellea o ambicioznom mladom bubnjaru i njegovom sadističkom učitelju, te britanski film "Lilting" mladog kambodžanskog filmaša Honga Khaoua, koji prati dramatičan razvoj odnosa između majke iznenada preminulog mladog Londončanina Kaia i njegovog dečka Richarda. Ona je kinesko-kambodžanskog podrijetla i govori samo Mandarinski...

U programu su i dva dokumentarca, i to oba američka, "Dinosaur 13" redatelja Todda Millera o borbi paleontologa Petera Larsona i njegovog tima oko prava na njihovo neprocjenjivo otkriće - najveći ikad pronađeni 65 milijuna godina star kostur Tyrannosaurusa Rexa otkopan 1990. u Južnoj Dakoti, te "The Green Prince" redatelja Nadava Schirmana, istinita priča o najstarijem sinu jednog od utemeljitelja palestinskog Hamasa koji, nakon što ga zbog šverca oružja uhiti izraelska tajna služba, pristaje biti izraelski špijun.

Za trajanja festivala, koji ove godine obilježava 30. godišnjicu postojanja, u gradovima Park City, Salt Lake City, Ogden i Sundance u saveznoj američkoj državi Utahu do 26. siječnja bit će prikazano ukupno 118 dugometražnih filmova iz 37 zemalja, među kojima je 97 dugometražnih svjetskih premijera, te 37 filmskih prvijenaca.

U ukupno 15 festivalskih programa, koji uključuju američku i međunarodnu dokumentarnu i igranu kategoriju, te programe "Next", "Spotlight", "Park City at Midnight", "New Frontier" i druge, zastupljeni su svi žanrovi - od horora i trilera, mjuzikla, znanstvene fantastike, do westerna.

Glavna dramska kategorija festivala donosi "prvi pogled" na šesnaest "važnih novih glasova američkog nezavisnog filma", a u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu bit će prikazana ukupno 34 filmska ostvarenja. U dokumentarnom programu prikazat će se 16 svjetskih premijera američkih dokumentaraca koji se "bave idejama, ljudima i događajima koji oblikuju svijet danas".

Međunarodni dramski program sadrži dvanaest filmova mladih talenata iz čitavog svijeta koji "nude svježe poglede i inventivne stilove". U konkurenciji je i debitantski film srbijanske redateljice Mine Đukić "Neposlušni", a u programu kratkog filma bit će prikazan kratki film Matthewa Shattucka "A Portrait of Marina Abramović".

Pobjednički naslovi u glavnim natjecateljskim kategorijama - američkoj i međunarodnoj dokumentarnoj i igranoj kategoriji, te kategoriji kratkog filma - bit će proglašeni na posebnoj svečanosti 25. siječnja, a bit će dodijeljena i posebna nagrada žirija za znanost na filmu Alfred P. Sloan.

Odabrani filmovi s festivala u Utahu bit će prikazivani tijekom godine na drugim festivalima u organizaciji Sundance instituta, uključujući festival Sundance London od 25. do 27. travnja u londonskoj O2 Areni, te ljetni filmski festival "Next Weekend" u Los Angelesu krajem ljeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter