Pocinje najkišovitiji dio godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijepom i ugodnom jesenskom vremenu uskoro bi mogao doci kraj. Posljednjih nekoliko godina kraj godine obilježen je jakim i cestim kišama, posebno su to osjetili stanovnici južnih dijelova Istre na cijem su podrucju pred godinu dana zabilježene ozbiljne poplave.

Lani su posljednja dva mjeseca bila izuzetno kišovita, s ukupnom kolicinom iznad 400 litara po metru cetvornom, što su bile i rekordne vrijednosti u dugogodišnjem nizu mjerenja na podrucju Istre.

Cekaju li nas iste ili slicne vremenske prilike i ove godine najcešce je pitanje koje se meteorolozima postavljaju ovih dana. Preciznog odgovora nažalost nema, vrijeme i vremenski procesi izuzetno su složeni, ne postoji model niti metoda koja bi nam omogucila precizan odgovor na to pitanje.

Sve prognoze, kojih ce u narednom periodu sigurno biti dosta, treba uzimati s velikom rezervom ili možda tek kao puko nagadanje.

Prema statistickim podacima, od kojih su neki vec spomenuti, može se s dosta velikom vjerojatnošcu prognozirati da nam uskoro dolazi najkišovitiji dio godine.

U nadolazecem periodu do kraja godine bit ce sigurno puno kišovitih dana, bit ce sigurno i jakih kiša koje ce pogoditi neka podrucja, ali kada ce to tocno biti i gdje bi se to moglo dogoditi, treba pricekati na kratkorocne prognoze vremena koje ce takve opasnosti sigurno na vrijeme najaviti.

Prognoza koja je puno sigurnija je ona koja najavljuje da ugodnim i suncanim jesenskim danima uskoro dolazi kraj. Danas se ocekuje porast naoblake, a vec sutra i prve obilnije oborine na citavom poluotoku.

Zapuhat ce pojacana bura, temperature zraka ce se spustiti za nekoliko stupnjeva, a promjenjivo i svježe vrijeme zadržat ce se i veci dio iduceg tjedna. To je ujedno i znak da ulazimo u najkišovitiji dio godine, koji ce sigurno još jednom obilježiti kraj godine. (Piše Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter