Festival domaće hrane, koji se treću godinu zaredom provodi pod nazivom "Putovima rovinjskih delicija", najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u konobi Barba Danilo, a započinje danas, 4. listopada i traje do 11. listopada.
Ponuda u 13 rovinjskih restorana
Nakon proljetnih delicija, na red su ponovno došle jesenske, pa će se na tanjuru naći ono najbolje što u ovo godišnje doba nude unutrašnjost i obalni dio Rovinjštine, ali i Istre i to u 13 rovinjskih restorana - Maestral, Sidro, Brancin, Fortuna, Dario, Dream, Lovor, Barba Danilo, Marina, Masera, La Perla, Maslina, Arupinum i u žminjskom restoranu Puli Pineta.
Manifestacija se održava u organizaciji Udruženja obrtnika Rovinj, Sekcije ugostitelja i turističkih djelatnika, a cilj je, kako je naglasio voditelj te sekcije Marino Deković, da se na tanjurima rovinjskih restorana i konoba nađu domaće i kvalitetne namirnice, u tri slijeda po promotivnoj cijeni od 100 kuna.
- Na menijima, ribljem i mesnom, naći će se kvalitetne namirnice s ovog područja, dobro vino i maslinovo ulje. Intencija nam je da se u proljetnim mjesecima anticipira, a sada produži turistička sezona, ali da i domaće stanovništvo može kušati naše specijalitete te potom prenijeti dobar glas gostima i drugima, rekao je Deković.
Festival istarske gastronomije
Na predstavljanju ovog ciklusa "fešte za nepce" predstavili su se domaćin Barba Danilo, konoba koja djeluje u sklopu višestruko nagrađivanog privatnog kampa Ulika, potom restoran Dario i restoran Branci", pa su se mogla kušati i neka od jela koja će se nuditi u ovim restoranima - pisanica u krosti od mediteranskih trava s krumpirom i karameliziranim lukom, poširani filet od brancina punjen gamberima na bijelom umaku, rižoto s koromačem i škampima, gusta juha od plodova mora s ječmom te filet brancina u umaku od crnih maslina i cherry rajčica, kao i medaljoni alla romana s tjesteninom.
Turistička zajednice je zajedno s Maistrom suorganizator ovog festivala, a Odete Sapač je pozdravila festival kazavši da je to zasigurno jedan od boljih načina promocije istarske gastronomije i vještina naših vrsnih kuhara.
- Turistička je zajednica odradila logistiku, štampala promotivne materijale, odnosno odradila promotivni dio ovog festivala, dodala je Odete Sapač. (M. MEDIĆ)