Pocinje kopanje na Verudi, Stoji i u širem centru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapitalni gradski projekt plinofikacije nastavlja se i u ljetnim mjesecima. Prethodno su okoncani u proljece zapoceti radovi na gradilištu Monvidal-Kaštanjer (osim Ulice Kaštanjer), gdje je postavljeno devet kilometara novog plinovoda, te gotovo dovršeni oni na podrucju vila Vidikovac. Od iduceg tjedna pocet ce dio plinofikacije Verude i Šišanskog naselja. Na Verudi je rijec o osam manje frekventnih prometnica, dok ce se u Šišanskom naselju pod radovima naci šest ulica.

- Problem na gradilištu Monvidal-Kaštanjer stvarala nam je organizacija prometa jer je rijec vecinom o jednosmjernim ulicama. Postavljeni plinovod u potpunosti je ispitan i predstoji nam završetak radova u Ulici Kaštanjer, koju ne možemo asfaltirati parcijalno jer je rijec o jednoj jako dugackoj cjelini, sve do Ulice Rimske centurijacije. Gradani trebaju biti svjesni da je plinofikacija jako velik projekt, kakav se još nije izvodio u ovakvom opsegu u Puli.

Trenutno je odradeno oko 80 posto radova na tom podrucju, predstoji još 50-ak metara iskopa i izrade prikljucaka u Ulici Kaštanjer pa vjerujemo da bismo za dva-tri tjedna i na toj lokaciji mogli postaviti asfalt i zgotoviti radove, veli Dean Kocijancic, direktor Plinare. Istice da jedino nece biti zgotovljeni radovi u Japodskoj ulici, gdje se ceka proširenje prometnice. Podsjetimo, gradska uprava najavila je i rekonstrukciju raskrižja Japodske i Kaštanjerske (kod vrtica), nadomak kojeg se izvodi rekonstrukcija plinovodne i vodovodne mreže.



I dok ce stanovnici Monvidala i dijela Kaštanjera konacno odahnuti, radovi, buka strojeva i prašina od sljedeceg tjedna ocekuju stanovnike Šišanskog naselja i dijela Verude. U Šišanskom naselju tako ce se radovi izvoditi u Karlovackoj, Kumicicevoj, Nobileovoj, Vukovarskoj i Zadarskoj ulici te Ulici Rižanske skupštine, dok ce na Verudi i Stoji oko Mornaricke bolnice pod udar bagera doci Greblova, Gupceva, Kochova, Savudrijska, Zoraniceva i Viška te Ulica grada Graza.

- Ukupno ce u ova dva naselja biti postavljena cetiri kilometra novog plinovoda, a usporedo s plinofikacijom izvodit ce se i rekonstrukcija vodovodne mreže, što ce obavljati Vodovod. U kolovozu, pak, pocinju radovi u Valmadama, gdje ce se postaviti 3,4 kilometra novog plinovoda. Ujesen ce pak poceti plinofikacija ostatka Verude, a do kraja godine Stoje i Sisplaca, navješcuje Kocijancic govoreci o nova 24 kilometra plinovoda.

Iako je na Verudi rijec o "sporednim" ulicama, ujesen radovi pocinju i u najvažnijim prometnim pravcima ovog naselja, u Tomasinijevoj i Budicinovoj. Veruda bi trebala biti u potpunosti plinoficirana do Uskrsa sljedece godine.

Trenutno u Puli preduvjete za prikljucenje na prirodni plin ima cetiri tisuce potrošaca, koji cekaju prilagodbe vlastitih instalacija, a njih je 2.800 i prikljuceno na novi energent. Kako istice direktor Plinare, prespajanje na prirodni plin ide puno brže u privatnim obiteljskim kucama nego u zgradama, a najbolji pokazatelj su neboderi u Krležinoj, gdje je Plinara zgotovila posao i ceka da stanari odrade projekt unutarnjih instalacija ne bi li ih mogli prespojiti na novi energent.

- Tek kad bude okoncan kompletan projekt plinofikacije Pule znati cemo koliko je dosadašnjih potrošaca odustalo od korištenja plina, a koliko smo dobili novih korisnika. Po trenutnom stanju, novih potrošaca ima jako puno na Verudi Porat i Novoj Verudi, kaže Kocijancic. Skrenuli smo mu pažnju na neke gradane koji se ipak, unatoc želji, još uvijek ne mogu prikljuciti na novu plinovodnu mrežu i novi energent, poput onih u šijanskim osmokatnicama.

- Ne može Plinara biti odgovorna za neispravne dimovode. Inace, to je velika boljka cijele Hrvatske, a ne samo Pule. Javnost treba biti svjesna da se najviše smrtnih slucajeva dogodi upravo zbog neispravnih dimovoda. Ne možemo si dozvoliti neodgovornost da spojimo prirodni plin tamo gdje za to nisu osigurani tehnicki uvjeti. Obavezni smo pridržavati se pravilnika koji je odobrio MUP. Uvijek je sve dobro dok se ne dogodi tragedija, a tko bi tada bio kriv?, odgovara na kritike Kocijancic. Istice da su unutarnje instalacije i dimovodi vlasništvo stanara. Oni ih trebaju održavati i osigurati da ispunjavaju tehnicke uvjete za ispravnost.


Podijeli: Facebook Twiter