Počinje kiparska škola "Montraker" u Vrsaru

Studenti će na skulpturama raditi dva tjedna, do 9. rujna (Arhiva)
Studenti će na skulpturama raditi dva tjedna, do 9. rujna (Arhiva)

Danas počinje s radom Međunarodna studentska kiparska škola "Montraker" u istoimenom nekadašnjem kamenolomu u Vrsaru. Ovo je 26. godina za redom da će u kamenolomu Montraker koji je najpoznatiji po kvalitetnoj "pietri di Orsera" kojom je sagrađena, pored ostalih znamenitosti, i Duždeva palača u Veneciji, odzvanjati udarci studentskih dlijeta po istarskom kamenu. Svojim radom škola je započela 1991. godine, zahvaljujući ideji Drage Orlića i Josipa Diminića, uz logistiku tadašnjeg Turističkog društva Vrsara, autokampa "Turist" i HTP-a "Anita" u Vrsaru.

U suradnji s kamenoklesarima

Tijekom godina koje su slijedile veličina te kulturne manifestacije prepoznata je i od Pučkog učilišta u Poreču, TZ-a i Općine Vrsar, Maistre, Komunalnog poduzeća Montraker, pazinskog Kamena, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Umjetničke akademije u Splitu, Akademije za likovnu umjetnost u Ljubljani i Likovne akademije u Veneciji, koji su svaki na svoj način zaslužni za međunarodni ugled te škole. Škola je posljednjih godina potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture.

Ovogodišnje izdanje "Montrakera" čine studenti i mentori spomenutih akademija iz Hrvatske, Slovenije i Italije: iz Zagreba student Adrijan Mrok s mentorom Peruškom Bogdanićem, iz Rijeke studentica Dijana Trtanj s mentorom Želimirom Hladnikom, iz Splita Marko Buvinić s mentorom Nikolom Džajom, iz Ljubljane studentica Petja Novak s mentorom Metodom Frlićem te iz Venecije student Riccardo Gatti s mentorom Robertom Pozzobonom. Direktor škole je akademski kipar Peruško Bogdanić, stručna suradnica je povjesničarka umjetnosti Tatjana Velenik Andrijašević, a tehnički suradnik Petar Dolić, koji će zajedno s kamenoklesarima Mariom Rakovcem i Milanom Mendikovićem pomagati studentima da na kamene blokove prenesu svoj umjetnički izraz koji su izabrali po svojoj volji.

Po završetku škole, predviđenom 9. rujna, javni prostor Vrsara bit će bogatiji za još pet novih kamenih skulptura, uz onih stotinu koliko ih je dosad izašlo u četvrt stoljeća rada ove škole. Vrsarski TZ u ponedjeljak, 5. rujna, organizira izložbu fotografija nastalih lani na zadanu temu kiparske škole, u prostorijama bivše osnovne škole, gdje će poseban žiri nagraditi najuspješnije. Pobjedniku slijedi nagradnih 3.000 kuna, drugoplasirani dobiva 2.000 a trećeplasirani tisuću kuna. Istoga dana bit će predstavljen i katalog koji sadrži fotografije, naziv i kratki opis skulptura izrađenih prošle godine, kao i geografski vodič s legendama o svim dosad postavljenim skulpturama u vrsarskom prostoru. Dio kataloga predviđen je i za lanjske pobjednike fotonatječaja.

Otvoreni za građane

Detalje fotonatječaja za 26. izdanje kiparske škole zainteresirani mogu potražiti na stranicama porečkog Učilišta: www.poup.hr, a posjetitelji mogu prisustvovati radu studenata u starom kamenolomu svakim danom osim nedjelje u vremenu od 8 do 12 te od 16 do 19 sati. (S. BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter